• Link został skopiowany

Dodaję do placków ziemniaczanych w konkretnym momencie. Są złote i chrupiące

Placki ziemniaczane to jedna z największych kulinarnych przyjemności i bez względu, czy wolisz je z solą, śmietaną, sosem lub cukrem, już sam ich zapach smażących się placuszków uwalnia hormony szczęścia. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić idealne placki ziemniaczane. Paten zdradziła mi znajoma kucharka, a rzecz się tyczy jednego dodatku i odpowiedniego momentu jego dodania do ziemniaków. Są tak pyszne, że nie da się po prostu zjeść jednej porcji.
Przepis na placki ziemniaczane OlyaSolodenko/iStock
Przepis na placki ziemniaczane OlyaSolodenko/iStock

Placki ziemniaczane, podobnie jak pierogi kluski śląskie, mają swoje szczególne miejsce w sercach Polaków. Przepis na placki ziemniaczane jest naprawdę banalny i już nie raz i nie dwa przekonywaliśmy się, że te najłatwiejsze przepisy paradoksalnie najłatwiej da się zepsuć. Dziś jednak dowiesz się jak zrobić nie tylko najpyszniejsze placki ziemniaczane, to jeszcze złote i bosko chrupiące. W czym tkwi sekret? Oczywiście w proporcjach i cebuli. Cebulę zawsze warto dodać do ciasta na placki ziemniaczane, ale najlepiej tuż przed smażeniem. Kiedy dodasz cebulę, wymieszasz z ziemniakami i odciśniesz płyn, sok z cebuli przepadnie. Jeśli dodasz ją do już wyrobionej masy, cebula sprawi, że placuszki cudownie się skarmelizują i będą złociuteńkie. 

Zobacz wideo Zobacz szybki przepis na placki z cukinii

Placki ziemniaczane. Dodaj cebulę w tym momencie, a będą złociuteńkie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej mączystych,
  • 1 cebula,
  • 2 małe jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • opcjonalnie płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól do smaku,
  • opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany,
  • łyżka octu (dzięki temu placki nie będą chłonąć tłuszczu ze smażenia),
  • olej do smażenia.

Chrupiące placki ziemniaczane - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na najmniejszych oczkach tarki. Możesz także zmielić je w maszynce.
  2. Starte ziemniaki odciśnij z nadmiaru wody najlepiej za pomocą ściereczki lub gazy. Wodę jednak zachowaj i poczekaj, aż skrobia osadzi się na dnie naczynia.
  3. Do startych ziemniaków dodaj skrobię, która wytrąciła się na dnie naczynia. Dodaj także mąkę, jajka i sól.
  4. Cebulę zetrzyj na tak samo drobnych oczkach tarki. Następnie wymieszaj całość, dodaj ocet i zacznij smażyć. Patelnia powinna być porządnie nagrzana, ale moc palnika nie może być zbyt wysoki.
  5. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na porządnie rozgrzany tłuszcz porcje ciasta na placki ziemniaczane. Smaż z obu stron, aż będą złote i chrupiące.
Więcej o: