• Link został skopiowany

Pyszny rosół z nietypowego mięsa. Ślązacy jedzą go w konkretny dzień

Śląskie tradycje są niezwykle ciekawe, a kuchnia śląska pyszna i zróżnicowana. Właśnie dziś, 9 kwietnia, Ślązacy obchodzą wyjątkowy dzień i na wielu stołach pojawi się niecodzienny rosół. Dziś wielu z nas to zszokuje, ale jeszcze trzydzieści lat temu czasami gotowało się rosół z gołębia. Jak go zrobić? Inaczej niż ten z kurczaka.
Rosół na gołębiu
pixabay/mygraphx

9 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Gołębia. To nietypowe święto ma na celu zwrócenie uwagi na rolę gołębi w kulturze i historii, a także zwiększenie świadomości na temat tych ptaków. Na Śląsku tego dnia na stołach pojawia się rosół z gołębia. Wiele osób, zwłaszcza z młodszego pokolenia, łapie się za głowę na samą myśl o rosole na tych mikrych ptaszynach, jednak starsi, nie tylko Ślązacy, uważają, że smaku rosołu z gołębia nie da się porównać do niczego innego. Moja mama tak wspomina jego smak:

Dziadek hodował gołębie i rosół z gołąbków babcia gotowała bardzo często. Był delikatny, chudziutki, ale bardzo smaczny, lekko słodki, ale musiał mieć dużo zielonego. Jednak gotował się bardzo długo. Najbardziej lubiłam obgryzać mięciutkie mięsko.
Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi was o przepis!

Rosół na gołębiu przestał być popularny w czasach PRL, kiedy na masową skalę zaczęto hodować drób i właśnie rosół na kurczaku wyparł staropolskie rosoły na perliczkach, gołębiach i bażantach. Jednak warto czasami powrócić do korzeni i odtworzyć smaki z dawnych lat. Dziś chętnie podpowiemy, jak zrobić rosół z gołębia, by smakował jak u babci. Na samym początku uzbrój się w cierpliwość.

Pyszny rosół z nietypowego mięsa. Ślązacy jedzą go konkretnego dnia

Składniki:

  • 4 średnie tuszki gołębi hodowlanych,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszki,
  • kawałek selera (najlepiej z nacią),
  • 1 cebula,
  • por w całości,
  • 2-3 gałązki lubczyku (lub 2 łyżki mrożonych liści lubczyku),
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, opcjonalnie łyżka sosu sojowego jasnego lub przyprawy w płynie,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • makaron do podania. 

Aromatyczny rosół z gołębia - sposób wykonania:

  1. Gołębie są dużo mniejsze niż kurczaki, ale ich mięso jest twardsze i bardziej zbite, dlatego rosół na gołębiu trzeba gotować dość długo i na wolnym ogniu. Przed przystąpieniem do gotowania dokładnie oczyść tuszki i opłucz je pod bieżącą wodą.
  2. Następnie włóż tuszki do garnka i zalej je wodą tak, by sięgała na 3 palce ponad poziom mięsa. Włącz palnik na niewielką moc i zagotuj.
  3. Kiedy na powierzchni zaczną zbierać się szumowiny, możesz usunąć je za pomocą sitka, ale nie jest to konieczne. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 2-3 listki laurowe, jeśli lubisz je w rosole i dalej gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut.
  4. Warzywa obierz i umyj. Dołóż do garnka. Cebulę wcześniej opal nad palnikiem - zapewni to aromat i kolor. Dodaj także nać selera oraz lubczyk. Dalej gotuj na minimalnej mocy, aż mięso będzie miękkie - z łatwością da się nabić na widelec. Może to potrwać nawet dwie godziny.
  5. Ok. 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól, pieprz oraz sos sojowy, jeśli go używasz. Ugotowany rosół przecedź i podawaj z makaronem, pokrojoną marchewką, natką pietruszki i kawałkami mięsa - jest naprawdę smaczne. 

Nie wiesz, gdzie dostać mięso z gołębia? Niestety, prawdopodobieństwo, że dostaniesz je w pobliskim markecie jest znikome. Tuszki z gołębi pojawiają się w hipermarketach, które zaopatrują lokale gastronomiczne. Możesz także zamówić je bezpośrednio u hodowcy.

Więcej o: