• Link został skopiowany

Czekaliśmy na nią od sierpnia. Pędź do sklepu po botwinkę i zrób zupę jak od babci, ale pamiętaj o jednym

Wiosna to bez wątpienia najlepsza pora roku. Dni są dłuższe, cieplejsze, kwitną kwiaty, bzyczą pszczółki i w ogrodach i na straganach pojawiają się najpyszniejsze wiosenne warzywa. Wśród nich są oczywiście nowalijki, szparagi i cudowna botwinka, którą dziś przerobimy na wyśmienitą zupę. Jak zrobić klasyczną botwinkę, żeby smakowała jak u babci? Nie wolno zapomnieć o czymś kwaśnym i czymś zielonym.
botwinka
Dar1930 / shutterstock.com

Najpyszniejsza wiosenna zupa? Chyba większość zgodzi się, że próżno szukać lepszego smaku niż klasyczna, aromatyczna, lekka, lecz wyrazista botwinka. Wielu osobom botwinka kojarzy się z obiadkami u babci i dziś podpowiemy ci, jak odtworzyć ten smak. Zupa z botwinki to przepis naprawdę łatwy i nic nie powinni stanowić problemu. Warto podkręcić ją czymś kwaśnym. Babcie dodawały odrobinę octu, my go jednak zastąpimy kwaśnym, lecz łagodniejszym sokiem z cytryny, No i oczywiście coś zielonego - szczypiorek i koperek to dodatki obowiązkowe. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na chowder kukurydziany

Botwinka jak u babci - przepis na wymarzony wiosenny obiad

Składniki:

  • 4 niewielkie pęczki botwinki razem z buraczkami,
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub delikatnego rosołu,
  • 2 marchewki,
  • kilka ziemniaków (jeśli masz młode ziemniaki, sprawdzą się najlepiej),
  • masło (ok. 1 czubata łyżka),
  • pół szklanki gęstego soku pomidorowego (opcjonalnie),
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku,
  • do podania kilka jajek na twardo.

Klasyczna botwinka - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj startą marchewkę i przez chwilę podsmażaj na umiarkowanej mocy palnika, aż marchewka miejscami się zezłoci, ale nie zbrązowieje.
  2. Botwinkę porządnie umyj, oddziel buraczki i zetrzyj je na tarce. Dodaj do garnka. Liście i łodygi posiekaj i podobnie dołóż do reszty. Podsmażaj przez chwilę razem z marchewką, co chwilę mieszając. Liście botwiny powinny lekko zwiędnąć.
  3. Całość zalej bulionem, dodaj sok pomidorowy, jeśli go używasz (najlepiej, żeby to był domowy sok, bez dodatku cukru). Zmniejsz moc palnika i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 25 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj pół pęczka koperku.
  4. Kiedy botwina będzie już całkowicie miękka, dopraw zupę solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i wyłącz panik. Dodaj posiekany szczypiorek, zamieszaj i odczekaj 5 minut, by oddał do zupy swój smak.
  5. Botwinkę podawaj na gorąco lub na zimno, z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub jajkiem na twardo. Ziemniaki możesz także bezpośrednio ugotować w zupie, jednak ja wolę zjeść je na talerzu obok.
Więcej o: