Drewniana łyżka ma wszechstronne zastosowanie. Przydaje się do mieszania i nakładania jedzenia, lecz nie tylko. Mało kto wie, że chociaż wcale nie ma magicznych właściwości, potrafi zapobiec kipieniu potraw. Wystarczy, że położysz ją na garnku, a zapobiegniesz dodatkowemu sprzątaniu.
Łyżka położona na garnku nie nagrzewa się jak metal, a więc jest bezpieczna w użyciu, a bąbelki, które się z nią stykają, schładzają się i opadają z powrotem do naczynia. Drewno wchłania także część wilgoci z pary wodnej.
To nie wszystko, bo położona na garnku łyżka skutecznie "cofa" podnoszącą się pianę. Kiedy dotyka łyżki, bąbelki pękają, a fala opada. Dzięki temu to kuchenne akcesorium działa jak bariera i chroni przed wykipieniem potrawy. Warto jednak pamiętać, że jeśli ogień będzie duży, a garnek pozostawiony bez nadzoru na dłuższy czas, łyżka może nie poradzić sobie z nadmiarem unoszącej się piany, a więc lepiej traktować ją jako "doraźną pomoc".
Jeśli nie masz pod ręką drewnianej łyżki, skorzystaj z innych trików, które zapobiegną podnoszeniu się piany w garnku.
Korzystasz z lifehacków? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.