• Link został skopiowany

Sto razy lepsza od drożdżowej i piaskowej. W Wielkanoc każdy czeka na tę babkę, znika co do okruszka

Wielkanoc już tuż tuż i to ostatni dzwonek, by zacząć myśleć o liście świątecznych ciast do zrobienia. Oczywiście tradycja nakazuje postawić na stole kolorowy mazurek i babkę. Jednak babka babce nierówna i dziś zdradzimy najlepszy przepis. Drożdżowa jest spoko, piaskowa i majonezowa też są spoko, ale inna babka zrobi wśród gości prawdziwą furorę. Zrób dwa ciasta i upiecz. To łatwizna, chociaż może nie wyglądać.
Prosta babka marmurkowa. Przepis na szybkie ciasto nie tylko na Wielkanoc
Fot. iStock/Angelika Heine

Jeśli lubisz tradycję wielkanocną i nie wyobrażasz sobie świątecznego stołu bez babki, musisz wiedzieć, że my mamy tak samo, w Wielkanoc musi być babka i koniec. Jednak nie musi to być klasyczna, przewidywalna babka drożdżowa, która rośnie, jak chce i szybko obsycha lub piaskowa, która jest smaczna, ale niczym nie zaskakuje. Zamiast tego zrób pyszną, chociaż nieco mniej popularną babkę marmurkową. Jest pyszna, wilgotna, banalna w wykonaniu i prezentuje się tak pięknie, że aż szkoda kroić. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną bezglutenową babkę na Wielkanoc

Najlepsza babka wielkanocna. Marmurkowa wygrywa z drożdżową i piaskową

Składniki:

  • 300 g miękkiego masła,
  • 370 g mąki pszennej tortowej,
  • 250 g cukru,
  • 5 średnich jaj,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 łyżki mleka,
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Dodatkowo do ciasta ciemnego:

  • 20 g cukru
  • 20 g ciemnego kakao
  • 3-4 łyżki mleka

Pyszna i wilgotna babka marmurkowa - sposób wykonania:

  1. Najpierw zadbaj o to, by masło odpowiednio się ociepliło. Miękkie masło włóż do miski i utrzyj je na jasną, puszystą masę za pomocą miksera. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj cukier oraz cukier waniliowy. Kiedy masło i cukry już się połączą, dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Jedno jajko powinno być łączone ze składnikami nie mniej niż pół minuty.
  2. Do masy z masłem i jajkami dodawaj stopniowo przesianą mąkę, mleko oraz proszek do pieczenia. Teraz na niewielkich obrotach miksera, mieszaj składniki tylko do momentu, aż znikną grudki mąki. Jeżeli będziesz miksować zbyt długo, babka nie będzie puszysta.
  3. Przygotuj formę do pieczenia babki i nasmaruj ją masłem i obsyp mąką. Jeśli używasz zwykłej blaszki do pieczenia, po prostu wyłóż ją papierem. Do formy wlej 2/3 objętości całego jasnego ciasta.
  4. Teraz przygotuj ciemne ciasto. Do miski z pozostałą jasną masą dodaj kakao oraz mleko i cukier. Następnie zmiksuj na jednolitą całość.
  5. Ciemną masę ostrożnie wylej na masę jasną i za pomocą patyczka lub widelca, zrób wzorek.
  6. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Babkę należy piec przez godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę marmurkową udekoruj polewą z białej czekolady lub obsyp cukrem pudrem.
Więcej o: