• Link został skopiowany

W Wielki Piątek jemy tę sałatkę śledziową. Niby post, a takie frykasy - zadbaj o ziemniaki

Moja rodzina jest silnie związana z tradycją i w Wielki Piątek odkładamy mięso i jemy ogólnie pojęte rzeczy postne. Na obiad jest barszcz grzybowy, a oprócz tego - sałatka śledziowa (tak, śledzie to też mięso, ale z tradycją się nie dyskutuje). Przepis jest stary, a sałatka jest tak pyszna, że już jedną porcją najadamy się prawie na cały dzień. Co jest ważne oprócz śledzi? Ziemniaki. Nie wszystkie będą dobrym wyborem.
Sałatka śledziowa
Elena Hramova /Shutterstock

Sałatka śledziowa na Wielki Piątek to w mojej rodzinie rzecz tak obowiązkowa, jak żurek w Wielkanoc. I chociaż tę sałatkę można podawać także na wszelkie inne okazje, to tego dnia smakuje jakoś inaczej. Przepis na tę sałatkę jest bardzo stary, pamiętała go jeszcze moja babcia a oprócz śledzi, ogórków i jajek, ważne są także ziemniaki. Babcia zawsze mówiła, żeby do tej sałatki kupować ziemniaki żółte, czyli takie, które się nie rozpadały w gotowaniu i podczas krojenia. Dziś wiem, że miała na myśli ziemniaki sałatkowe, czyli niskoskrobiowe. Takie ziemniaki znajdziesz w sklepach oznaczone listerą A. To między innymi takie odmiany jak Agata, Annabelle, Ditta, Lord Sante Velux, Oberon czy Vineta. No i wcześniej nie zapomnij odmoczyć śledzi - chyba że lubisz jak sól wykręca ci usta. 

Zobacz wideo Zobacz fantastyczny przepis na śledzie po japońsku

Sałatka śledziowa na Wielki Piątek. Wybierz odpowiednie ziemniaki

Składniki:

  • ok. 800 g ziemniaków typu A, czyli o niskiej zawartości skrobi (tak zwane ziemniaki sałatkowe),
  • 7 jajek ugotowanych na twardo,
  • 4 solone płaty śledziowe,
  • 6 średnich kiszonych ogórków,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • majonez,
  • łyżka musztardy,
  • opcjonalnie słoik marynowanych grzybków,
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatka śledziowa z ziemniakami - sposób wykonania:

  1. Śledzie włóż do miski z zimną wodą i namocz, by pozbyć się nadmiaru soli. W tym czasie ugotuj ziemniaki w mundurkach. Kiedy ziemniaki się gotują, możesz dwa razy wymienić wodę, w której moczą się śledzie. W tym czasie ugotuj także jajka.
  2. Ziemniaki i jajka ostudź, a kiedy będą już zimne, pokrój je w kostkę (ziemniaki możesz ugotować dzień wcześniej, będą łatwiej się kroić). Włóż do miski.
  3. Płaty śledziowe także pokrój w kostkę, podobnie pokrój ogórki kiszone i marynowane grzybki, jeśli ich używasz, a szczypiorek posiekaj. Dodaj do reszty składników i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Do sałatki dodaj dwie łyżki majonezu i łyżkę musztardy, możesz postawić na musztardę francuską. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.
Więcej o: