• Link został skopiowany

Otworzyłam słoik i dodałam dwie łyżki. Pomidorowa wyszła jak marzenie

Zupa pomidorowa to absolutna klasyka codziennych obiadów i próżno szukać kogoś, kto tak po prostu nie lubi pomidorówki. Tę zupę można zrobić na wiele sposobów - na niedzielnym rosole, od postaw na wywarze ż żeberek, na koncentracie lub świeżych pomidorach, ale chyba jeszcze nikt jeszcze nie wpadł na pomysł, żeby dodać do pomidorowej te niecodzienny składnik kojarzący się z grillowaniem. Ja dodałam i powiem szczerze: żałuję, że tak późno na to wpadłam i już nie będę robić inaczej.
Zupa pomidorowa. zdj ilustracyjne
robert6666/iStock

Zupy pomidorowej nie trzeba nikomu przedstawiać. To danie, którego nie da się nie lubić i jeśli nie mamy pomysłu na obiad lub nie wiemy, jak porządnie nakarmić i zacnie ugościć naszych gości, pomidorowa jest zawsze dobrym wyborem. To także jeden z najczęściej serwowanych obiadów w poniedziałki i po różnych świętach, kiedy rosół w magiczny sposób zamienia się w pomidorówkę. W moim domu jednak zupę pomidorową najczęściej robię od podstaw i tak właśnie było kilka dni temu, kiedy postanowiłam ją nieco urozmaicić. 

Otworzyłam lodówkę i wyjęłam z niej słoiczek musztardy. Dodałam dwie łyżki i muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania. Zupa zyskała głębi, a lekko ostra musztarda w magiczny sposób wydobyła delikatną słodkość pomidorów. Rodzina się dziwiła, ale każdy wziął dokładkę. Miał być obiad na dwa dni, ale nic z tego nie wyszło. Następnym razem ugotuję zupę w dużo większym garnku.

Zobacz wideo Domowy sos pomidorowy w słoiczku

Zupa pomidorowa. Dodałam do niej coś nietypowego. Efekt? Ekstra

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych,
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 większa pietruszka,
  • pół selera,
  • por,
  • 500 ml domowej passaty pomidorowej,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, ziele angielskie, liście laurowe,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • ulubiony makaron lub ryż,
  • posiekana natka pietruszki.

Zupa pomidorowa na żeberkach z musztardą - spób wykonania:

  1. Mięso oczyść, żeberka pokrój na mniejsze części i zalej wodą na ok. cztery palce. Zagotuj na wolnym ogniu. Kiedy zbiorą się szumowiny, zdejmij je (chociaż nie jest to konieczne). Dodaj kilka kulek ziela angielskiego, 3-4 listki laurowe oraz sól.
  2. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki, czosnek możesz przepuścić przez praskę. Dodaj do wywaru i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  3. Do zupy dodaj passatę pomidorową, koncentrat, dopraw pieprzem i czosnkiem. Dodaj także musztardę i zagotuj. Podawaj z ulubionym makaronem lub ryżem i udekoruj natką pietruszki.
Więcej o: