Placki z jabłkami, czyli popularne w kuchni polskiej racuchy, to genialnie prosty oraz przede wszystkim pyszny sposób na smakowitą i szybką w przygotowaniu przekąskę na każdą okazję. Nadadzą się zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Co więcej, są tak smaczne, że nawet niejadek będzie się nimi zachwycał. Znikną z talerza w mgnieniu oka.
Puszyste i miękkie w środku racuchy to danie, które wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Idealne połączenie słodkiego ciasta oraz lekko kwaśnych jabłek sprawia, iż smakują wprost wybornie, zaś dodatek jogurtu naturalnego gwarantuje, że całość wyjdzie delikatna. Czego jeszcze potrzebujesz, by przyrządzić najlepsze placki, które będą smakowały jak te robione przez babcię?
Składniki:
PORADA! Jeśli nie lubisz słodkich wypieków, do ciasta użyj mniej cukru. Z kolei miłośnicy bardziej wyrazistych smaków mogą dodać do niego odrobinę cynamonu lub nawet pieprzu cayenne, który sprawi, iż staną się nieco ostrzejsze.
Przygotowanie racuchów jest naprawdę łatwe. Zacznij od obrania i pokrojenia jabłek na małe kawałeczki. Możesz także zetrzeć je na tarce, choć wtedy ich konsystencja nie będzie tak wyczuwalna. Co dalej?
Jadłe/aś w dzieciństwie racuchy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.