• Link został skopiowany

Zawsze dorzucam do ciasta. Placki z jabłkami wychodzą idealnie delikatne. Jak u babci

Jak zrobić placki z jabłkami? Nie potrzebujesz do tego żadnych trudnodostępnych składników, a sam przepis jest banalnie prosty. Wystarczy kilka produktów, kwadrans w kuchni i gotowe. Posmakują każdemu.
Jak zrobić placki z jabłkami?
Placki z jabłkami. Fot. Marcin Onufryjuk / Agencja Wyborcza.pl

Placki z jabłkami, czyli popularne w kuchni polskiej racuchy, to genialnie prosty oraz przede wszystkim pyszny sposób na smakowitą i szybką w przygotowaniu przekąskę na każdą okazję. Nadadzą się zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Co więcej, są tak smaczne, że nawet niejadek będzie się nimi zachwycał. Znikną z talerza w mgnieniu oka.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Pyszny pomysł na obiad, kolację i śniadanie. Zrób placki z jabłkami

Puszyste i miękkie w środku racuchy to danie, które wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Idealne połączenie słodkiego ciasta oraz lekko kwaśnych jabłek sprawia, iż smakują wprost wybornie, zaś dodatek jogurtu naturalnego gwarantuje, że całość wyjdzie delikatna. Czego jeszcze potrzebujesz, by przyrządzić najlepsze placki, które będą smakowały jak te robione przez babcię?

Obierki z jabłek (zdj. ilustracyjne)
Obierki z jabłek (zdj. ilustracyjne) Obierki z jabłek. Fot. andie / Pexels

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (dwie szklanki),
  • 120 g cukru (połowa szklanki),
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego (400 ml),
  • 2 jajka M,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 jabłka (najlepiej lekko kwaśne w smaku),
  • masło lub olej do smażenia. 

PORADA! Jeśli nie lubisz słodkich wypieków, do ciasta użyj mniej cukru. Z kolei miłośnicy bardziej wyrazistych smaków mogą dodać do niego odrobinę cynamonu lub nawet pieprzu cayenne, który sprawi, iż staną się nieco ostrzejsze. 

Jak zrobić placki z jabłkami? Przepis jest banalnie prosty

Przygotowanie racuchów jest naprawdę łatwe. Zacznij od obrania i pokrojenia jabłek na małe kawałeczki. Możesz także zetrzeć je na tarce, choć wtedy ich konsystencja nie będzie tak wyczuwalna. Co dalej?

  1. Do miski przesiej produkty mąkę oraz sodę, następnie dodaj cukier, jogurt i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj, po czym dorzuć jabłka.
  2. Ponownie wymieszaj ciasto, a w międzyczasie stopniowo dodawaj do niego roztopione masło. Całość powinna się ładnie połączyć.
  3. Na porządnie rozgrzaną patelnię wrzuć niewielką ilość oleju lub masła, po czym łyżką nakładaj po trochę ciasta, tworząc średniej wielkości placuszki. Smaż z obu stron na niewielkim ogniu do zarumienienia.
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami (cukrem pudrem, syropem klonowym, dżemem) lub solo. Najlepiej smakują na ciepło. 

Jadłe/aś w dzieciństwie racuchy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: