• Link został skopiowany

Za radą babci zawsze robię rybie kąpiel. Nie śmierdzi podczas smażenia i smakuje obłędnie

Ryby są smaczne i zdrowe, ale Polacy wciąż za rzadko po nie sięgają. Jednym z powodów jest zniechęcający do ich przyrządzania zapach, który roznosi się po całym mieszkaniu, wnika w ubrania i utrzymuje się nawet przez kilka godzin. Jest na to prosta recepta. Jak smażyć rybę, żeby nie śmierdziała?
Smażenie ryby
Jak smażyć rybę, żeby nie śmierdziała? Fot. joebeone / Flickr.com, CC BY 2.0.

Polacy wciąż jadają je głównie "od święta", choć o tym, że są zdrowe, wie prawdopodobnie każdy. Ryby, w szczególności tłuste, między innymi łosoś, makrela i śledź, są bogatym źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Odgrywają one ogromną rolę w organizmie. Jak wylicza zdrowie.gazeta.pl, są budulcem błony komórkowej, siatkówki oka, mózgu, dostarczają energii. Chronią serce, naczynia krwionośne, wspierają też układ hormonalny i odpornościowy oraz pozytywnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Korzyści jest więcej. Dostarczają organizmowi chude białko, żelazo, cynk, witaminę D. Mimo to wiele osób unika ryb, m.in. ze względu na ości i zapach.

Zobacz wideo Jak utylizować tłuszcz po smażeniu, by uniknąć przykrej niespodzianki z zatkanymi rurami?

Jak smażyć rybę, żeby nie śmierdziała? Wszystko przez śluz i tłuszcz

Kto choć raz nie walczył z charakterystycznym zapachem ryby, który unosi się podczas jej smażenia po całym mieszkaniu? Nie należy on do najprzyjemniejszych, a do tego można odnieść wrażenie, że wnika we wszystkie szpary i każdy skrawek materiału, pozostając w nich przez kilka godzin, a nawet dni. Przyczyn jest kilka. Charakterystyczny zapach bierze się ze śluzu, białek i tłuszczu, w tym przypalanego w trakcie smażenia. Najgorzej sytuacja wygląda w przypadku ryb przechowywanych przez kilka dni. Im świeższa, tym mniej intensywny zapach.

Jednym z popularnych sposobów zneutralizowania woni jest namoczenie ryby w mleku. Taką kąpiel zawsze urządzała moja babcia nie tylko z karpiem przed Wigilią. W przypadku chudych wystarczy kilka godzin, przy tłustszych namaczać możesz nawet przez 12 godzin. Taka ryba będzie nie tylko mniej wonieć, lecz także stanie się delikatniejsza i krucha. To jednak niejedyny sposób na rybny smrodek.

Smażenie ryby
Smażenie ryby James Cohen / flickr.com, CC BY 2.0

Co zrobić, żeby nie śmierdziało rybą przy smażeniu? Wrzuć na patelnię

W złagodzeniu nieprzyjemnego zapachu pomaga skropienie jej kilkoma kroplami soku z cytryny. Kwaśny płyn zobojętni bowiem zasadowe aminy, pochodne węglowodorów nadające rybom charakterystyczną woń. Co zrobić z aromatami smażenia? Tu z pomocą również przychodzi cytryna. Na patelni możesz rozłożyć 2-3 plasterki cytryny, które wchłoną zapach. Do tłuszczu warto też dodać aromatyczne zioła. Dzięki nim zniwelujesz nieprzyjemne doznania, a ryby zyskają niepowtarzalny smak. Sprawdzą się m.in. rozmaryn, tymianek, pietruszka, a także czosnek. Przede wszystkim uważaj, by nie przypalić tłuszczu, szczególnie gdy smażysz ryby w panierce. Smaż na małym ogniu.

Więcej o: