Dziś mamy dla was przepis, który wielu z nasz kojarzy się z sielską, polską wsią i domowymi obiadami u naszych ukochanych babć. Była to tak zwana bida-zupa z ziemniakami, kwaśnym żurem, czasami zdarzyło się coś tłustego np. podgardle, a smaku dodawały grzyby. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą zalewajkę. Już sam zapach przypomni ci osmolony garnek pyrkający na starej, kaflowej kuchni.
Jan_Mach /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zalewajka to prosta zupa na bazie ziemniaków i dowolnego mięsa, zalewana żurem, stąd właśnie wzięła się jej nazwa. Przepis na zalewajkę jest banalny, zupę robi się naprawdę szybko, a dodatek grzybów to niemal świętość. Zdaję sobie sprawę, że obecnie nie każdy może pozwolić sobie na użycie do zupy grzybów leśnych, więc w tym przepisie sprawdzą się także pieczarki. Jeśli podsmażysz je z tymi dodatkami, będą smakowały prawie identycznie jak świeże grzyby prosto z lasu. Chodzi o ziarna jałowca, tymianek oraz listek laurowy.
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Zalewajka z pieczarkami - wiejska zupa w mniej niż pół godziny
Składniki:
ok. 600 g ziemniaków,
500 g pieczarek,
0,5 litra żuru,
2 cebule,
3-4 ząbki czosnku,
300 g boczku wędzonego lub podgardla,
śmietana 18 proc.,
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, kilka ziaren jałowca, tymianek.
Zalewajka z pieczarkami - sposób wykonania:
Zacznij od pieczarek. Oczyść je i pokrój w kostkę lub plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę masła (możesz zastąpić smalcemdla smaku) i wrzuć grzyby.
Dodaj 2 listki laurowe, kilka kulek jałowca i łyżeczkę suszonego tymianku albo dwie gałązki świeżego. Smaż, aż z pieczarek odparuje większość płynu. Następnie dodaj sól, trochę pieprzu, wymieszaj i odstaw.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a boczek lub podgardle pokrój w kostkę.
Ziemniaki przełóż do garnka i zalej je zimną wodą (ok. 2 litry). Dodaj ziele angielskie oraz kilka listków laurowych i gotuj na wolnym ogniu.
Na patelni połóż pokrojony boczek i przez chwilę go wytapiaj. Kiedy się przyrumieni, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Podsmażaj chwilę całość, następnie dodaj do gotujących się ziemniaków.
Na suchą patelnię wsyp płaską łyżkę majeranku. Chwilę go podsmażaj, aż uwolni swój aromat. Uważaj jednak, by go nie spalić. Dodaj do zupy.
Do naczynia wlej żur i dodaj 4 łyżki śmietany. Zamieszaj i wlej do zupy.
Zalewajkę gotuj na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz podawać z kromką świeżego pieczywa lub z jajkiem na twardo.