Przepis na szybki obiad z makaronem wcale nie musi być nudny i byle jaki. Jeśli chodzi za tobą ochota na coś pysznego, a czasu na wyjście do restauracji brak, zamień swoją kuchnię w restauracyjną salę. Wystarczy, że weźmiesz łososia, trochę śmietanki, najlepszą przyjaciółkę ryb, czyli cytrynę oraz dla aromatu czosnek i koperek. Całość nie zajmie ci więcej niż 15, no, może 20 minut, a smak potrawy na długo zostanie w pamięci twojej i twoich bliskich. Na co czekasz? Pędź do sklepu po łososia.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Szybki makaron na piątkowy obiad. W roli głównej pyszny łosoś
Składniki:
- 500 g filetu z łososia bez skóry,
- garść świeżego szpinaku,
- ok. 300 ml śmietanki 30 proc.,
- 1 cebula,
- 2 niewielkie ząbki czosnku,
- 1 cytryna,
- pół pęczka koperku,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- ok. 200-250 g ulubionego makaronu.
Szybki makaron z łososiem - sposób wykonania:
- Łososia pokrój w kostkę. W większym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Kiedy zawrze, wrzeć makaron i ugotuj go al dente. Następnie odcedź, możesz dodatkowo zachować pół szklanki wody z makaronu.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć posiekaną cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodaj łososia i drobno posiekany czosnek. Smaż przez chwilę, a kiedy łosoś zacznie się ścinać, dołóż opłukany szpinak.
- Smaż na umiarkowanej mocy palnika, a kiedy szpinak już lekko zwiędnie, zalej całość śmietanką, dopraw solą, pieprzem, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i łyżeczkę otartej skórki.
- Dodaj posiekany koperek i ugotowany makaron. Wymieszaj i duś całość, aż sos stanie się kremowy. Podawaj od razu i czekaj na pochwały.
Wskazówka: Żeby nieco podkręcić smak makaronu z łososiem, dodaj 200 ml śmietanki i ok. 100 g sera feta. Kiedy się rozpuści, cudownie zagęści sos i swoim charakterystycznym, lekko słonym smakiem świetnie podrasuje smak dania.