• Link został skopiowany

Łosoś w tym towarzystwie znika z talerzy migiem. Weź makaron, śmietankę i kilka dodatków

Szukasz pomysłu na szybki obiad z makaronem, ale znudziły ci się już pasty wytaplane w gotowcach ze słoika? Mamy dla ciebie wyjątkowy przepis, który idealnie sprawdzi się na piątkowy obiad. W roli głównej pyszna i zdrowa ryba. W kwadrans zrobisz obiad godny szefa kuchni.
Makaron z łososiem
Jacek Chabraszewski /Shutterstock

Przepis na szybki obiad z makaronem wcale nie musi być nudny i byle jaki. Jeśli chodzi za tobą ochota na coś pysznego, a czasu na wyjście do restauracji brak, zamień swoją kuchnię w restauracyjną salę. Wystarczy, że weźmiesz łososia, trochę śmietanki, najlepszą przyjaciółkę ryb, czyli cytrynę oraz dla aromatu czosnek i koperek. Całość nie zajmie ci więcej niż 15, no, może 20 minut, a smak potrawy na długo zostanie w pamięci twojej i twoich bliskich. Na co czekasz? Pędź do sklepu po łososia. 

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Szybki makaron na piątkowy obiad. W roli głównej pyszny łosoś

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia bez skóry,
  • garść świeżego szpinaku, 
  • ok. 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 cebula, 
  • 2 niewielkie ząbki czosnku, 
  • 1 cytryna, 
  • pół pęczka koperku, 
  • sól, pieprz do smaku, 
  • olej do smażenia, 
  • ok. 200-250 g ulubionego makaronu.

Szybki makaron z łososiem - sposób wykonania:

  1. Łososia pokrój w kostkę. W większym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Kiedy zawrze, wrzeć makaron i ugotuj go al dente. Następnie odcedź, możesz dodatkowo zachować pół szklanki wody z makaronu. 
  2. Na patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć posiekaną cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodaj łososia i drobno posiekany czosnek. Smaż przez chwilę, a kiedy łosoś zacznie się ścinać, dołóż opłukany szpinak.
  3. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, a kiedy szpinak już lekko zwiędnie, zalej całość śmietanką, dopraw solą, pieprzem, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i łyżeczkę otartej skórki.
  4. Dodaj posiekany koperek i ugotowany makaron. Wymieszaj i duś całość, aż sos stanie się kremowy. Podawaj od razu i czekaj na pochwały. 

Wskazówka: Żeby nieco podkręcić smak makaronu z łososiem, dodaj 200 ml śmietanki i ok. 100 g sera feta. Kiedy się rozpuści, cudownie zagęści sos i swoim charakterystycznym, lekko słonym smakiem świetnie podrasuje smak dania. 

Więcej o: