Pomysły na obiad powoli ci się kończą i na okrągło robisz tylko pomidorową lub krupnik? Specjalnie dla ciebie mamy przepis, który zamieni twoją kuchnię w restaurację serwującą południową kuchnię. Będzie aromatycznie, pysznie i pożywnie, a to za sprawą delikatnej wołowiny i nietypowego makaronu. Już sam zapach pyrkającej zupy sprawi, że ślinka pocieknie ci po same kostki.
Hydr Ercn /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli dopadł cię obiadowy marazm i w kółko gotujesz te same potrawy, pora wziąć kawałek wołowiny, passatę, paprykę i kilka przypraw, by zrobić coś, czego twoja rodzina jeszcze nie jadła. Przepis na zupę pomidorowo-paprykową na wołowinie z kolendrą, kminkiem oraz sokiem z cytryny jest prosty i świetnie pomoże ci wykorzystać pozostałości z wczorajszego rosołu. Co jest ważne? Konkretny makaron, a dokładniej makaron orzo. Wrzucamy go bezpośrednio do gotującej się zupy z dwóch powodów: po pierwsze cały smak potrawy wnika w każde makaronowe ziarenko, zaś skrobia zawarta w makaronie przyjemnie i naturalnie zagęści zupę. Podobną potrawę jadłam w Grecji i myślę, że moja wersja jest równie pyszna.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszny chowder kukurydziany
Aromatyczna i pożywna zupa pomidorowa z makaronem orzo. Nie przejdziesz obojętnie
Składniki:
600 g wołowiny bez kości (takiej, jaką kupujesz na gulasz),
ok. 1,5 l rosołu lub esencjonalnego bulionu, najlepiej wołowego gotowanego na kościach,
500 ml passaty pomidorowej,
3 czerwone papryki,
1 ostra papryczka,
2 ząbki czosnku,
biała część pora,
2 łyżki ajwaru (najlepiej łagodnego),
1 cytryna,
sól, pieprz, liście laurowe, kminek, suszone oregano,
oliwa,
200 g makaronu orzo.
Zupa pomidorowo-paprykowa z makaronem orzo - sposób wykonania:
Mięso pokrój w większą kostkę, oprósz solą, pieprzem i opcjonalnie słodką i ostrą papryką. W większym garnku porządnie rozgrzej 2 łyżki oliwy i czubatą łyżkę masła. Kiedy tłuszcz będzie już gorący, dodaj wołowinę i obsmaż kawałki z każdej strony, by mięso się zamknęło.
Podsmażone mięso zdejmij i odłóż na bok. Na tym samym tłuszczu zeszklij por i dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz posiekaną papryczkę chili. Następnie zalej całość bulionem lub rosołem, dodaj podsmażone mięso, kilka listków laurowych, zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu, aż wołowina będzie miękka. Może to zająć nawet 1,5 godziny.
Kiedy mięso się gotuje, zajmij się papryką. Pokrój ją na pół, usuń gniazda nasienne i natrzyj odrobiną oliwy. Następnie włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz, aż skórka miejscami dość mocno się przypali.
Upieczoną paprykę obierz ze skórki, miąższ rozdrobnij widelcem lub rozgnieć praską i dodaj do zupy. Dodaj także passatę pomidorową, ajwar oraz przyprawy. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny i skórkę otartą z połowy owocu.
Dodaj makaron orzo i gotuj, aż będzie al dente - i tak nieco rozmięknie pod wpływem ciepła potrawy po skończeniu gotowania. Przed podaniem udekoruj posiekaną kolendrą i opcjonalnie sartym serem.