• Link został skopiowany

Zrobię ją na Wielkanoc i wiem, że zrobi furorę. To najlepsza sałatka z selerem konserwowym

Zastanawiasz się nad wielkanocnym menu i chcesz podać sałatkę, która oczaruje gości i smakiem strąci z podium oklepaną jarzynową? Mamy dla ciebie świetny przepis. Sałatka ziemniaczana z selerem konserwowym jest idealna, treściwa, a składnik z patelni dodaje jej charakteru. Jedna salaterka to zdecydowanie za mało.
Sałatka z selerem
AS Food studio /Shutterstock

Dziś mamy świetny przepis na sałatkę na Wielkanoc dla wszystkich tych, którzy nie trzymają się kurczowo tradycyjnego menu i chcą zastąpić sałatkę jarzynową czymś nowym i na pewno smaczniejszym. Przepisów na sałatki ziemniaczane jest bez liku, ale żadna nie jest tak pyszna jak sałatka z dodatkiem selera konserwowego i chrupiącego boczku.

Przepis, jak to z sałatkami bywa, jest bardzo łatwy i robi się ją w zasadzie tyle, ile gotują się i studzą ziemniaki. Oczywiście musisz także wiedzieć, że nie wszystkie ziemniaki nadają się do sałatki. W sklepie szukaj ziemniaków oznaczonych literą A. Są to ziemniaki niskoskrobiowe, specjalnie przeznaczone do sałatek. A boczek? Najlepiej sprawdzą się cienkie plastry wędzonego, surowego boczku, który na patelni momentalnie się wytapia i w kilka minut robi się bosko chrupiący. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na klasyczną sałatkę gyros

Sałatka z selerem konserwowym, ziemniakami i boczkiem. W Wielkanoc będzie hitem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków typu A, 
  • słoik selera konserwowego,
  • 100 g surowego wędzonego boczku w plastrach, 
  • pęczek rzodkiewek, 
  • 1 średnia czerwona cebula, 
  • 5 średnich korniszonów, 
  • 2 niewielkie ząbki czosnku, 
  • 4 jajka ugotowane na twardo, 
  • sól, pieprz do smaku, 
  • majonez i musztarda.

Sałatka ziemniaczana z selerem konserwowym i boczkiem - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach i ostudź. Następnie obierz i pokrój w kostkę. Ziemniakami możesz zająć się np. dzień wcześniej - będą się łatwiej kroiły. Wcześniej możesz także ugotować jajka na twardo. 
  2. Pokrojone ziemniaki przełóż do miski. W kostkę także pokrój jajka, ogórki i rzodkiewki. Dodaj do ziemniaków.
  3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, czosnek zmiel w prasce. Plastry boczku połóż na zimnej patelni i na średniej mocy podsmaż, aż boczek będzie chrupiący. Następnie połóż go na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Pokrój lub połam na mniejsze kawałki. 
  4. Do wszystkich składników dodaj czubatą łyżkę majonezu i łyżkę musztardy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem. 
Więcej o: