• Link został skopiowany

Ścięte białko i płynne żółtko. Pomiń jedną czynność, a jajka sadzone będą zawsze idealne

Jajko sadzone to świetna opcja na pożywne śniadanie, a podane z kalafiorem i zsiadłym mlekiem jest świetnym obiadem na szybko lub wyśmienitym dodatkiem do żurku, barszczu i zupy chrzanowej. Niestety, nie zawsze jajko sadzone wychodzi jak z obrazka. Białko się rozlewa i brązowieje, a żółtko ścina lub rozpływa. Jak zrobić idealne jajko sadzone? Mamy kilka wskazówek. Jedna czynność zdecydowanie w tym nie pomaga.
Jajka sadzone / zdjęcie ilustracyjne
Shutterstock / Torgashova Elizaveta / zdjęcie ilustracyjne

To nie mity ani legendy: idealne jajka sadzone istnieją i da się je zrobić w bardzo łatwy sposób. Jeśli jednak uważasz, że wystarczy tylko wrzucić jajka na rozgrzaną patelnię, to jesteś w błędzie. Tutaj liczy się sporo rzeczy, począwszy od temperatury, jajka, przez wysokość, z której je wbijasz, na mocy palnika kończąc. Jednak odwracanie jajka sadzonego na drugą stronę podczas smażenia to kiepski pomysł. Chyba że lubisz jak żółtko ci się nieestetycznie rozlewa. Tutaj przyda się najzwyklejsza pokrywka. 

Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować

To nie magia - tak zrobisz idealne jajko sadzone. Poznaj nasze wskazówki

  1. Pierwszą rzeczą, o jaką należy zadbać, jest temperatura jajka. Jeśli będzie zbyt zimne, białko szybciej się przypali. Ok. 20 minut przed smażeniem warto wyjąć jajko z lodówki, jeśli akurat tam je przechowujesz.
  2. Tłuszcz. Musi być porządnie rozgrzany, ale nie powinno być go zbyt dużo. Wówczas na białku pojawią się charakterystyczne, nieestetyczne pęcherze. Do smażenia polecam smalec, tłuszcz wołowy lub masło - moim zdaniem jajka sadzone na tych tłuszczach smakują najlepiej.
  3. Kiedy wbijasz jajko na patelnię, rób to z możliwie niskiej wysokości. Wówczas białko nie rozleje się po całej patelni, a ty zachowasz ładny kształt jajka.
  4. Podczas smażenia nie przekręcaj jajka na drugą stronę. Jeśli chcesz, żeby białko ścięło się także z wierzchu, podczas smażenia przykryj patelnię pokrywką. Temperatura sprawi, że wierzch szybciej się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. I pamiętaj, by doprawiać jajka tuż przed podaniem. Sól niepotrzebnie utwardzi żółtko. 

Jajko sadzone. Jak je podawać?

Odpowiedź jest jedna: jak tylko chcesz. Możesz położyć je na plastrach wytopionego boczku lub podsmażonej szynki. Świetnie smakują na tostach, z drożdżowym gruzińskim plackiem chaczapuri i w domowych burgerach oraz są świetnym dodatkiem do najróżniejszych zup, w tym wiosennej botwinki i świątecznego żurku lub barszczu. Bardzo dobrze komponuje się także z zupą jarzynową lub czosnkową. Niektórzy podają jajko sadzone na pizzy, szczególnie dobrze smakuje na pizzy z włoskimi wędlinami i pieczarkami. Nie zapominajmy też o obiadowej klasyce, czyli jajko sadzone z młodymi ziemniakami i kalafiorem z masełkiem. Chyba każdy zajadał się takimi frykasami na wakacjach u babci. 

Więcej o: