• Link został skopiowany

Zupy klopsikowej nie zabielam śmietaną. Używam innego składnika. Smakuje lepiej i jest kremowa

Zupa klopsikowa to miła odmiana od klasycznych, chociaż już nieco oklepanych zup jak pomidorowa, kalafiorowa czy krupnik. I chociaż wersji zupy klopsikowej jest kilka, dziś mamy zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów. Ważne jest mięso, to oczywiste, ale przyda się jeszcze jeden kremowy składnik. Zwykle smarujesz nim kanapki.
Zupa klopsowa
from my point of view /Shutterstock

Rosół, wiadomo, pomidorowa także, ale to zupa klopsikowa ma szczególne miejsce w moim sercu i planach kulinarnych. Nie dość, że jest wyjątkowo smaczna, to jeszcze przepis jest banalny i pozwala na dowolne żonglowanie składnikami i proporcjami - raz dodam do niej paprykę, innym razem pieczarki. Jedno jest pewne - zupa klopsowa zawsze wychodzi smaczna, a najsmaczniejsza jest po dodaniu serka topionego zamiast śmietany. Zupa będzie kremowa i aromatyczna, dużo lepsza niż u mamy. 

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Zupa klopsowa - przepis na obiad na medal

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa,
  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por, cebula),
  • ok. 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 opakowania kremowego serka topionego (ok. 200 g),
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, szczypta mieszanki curry,
  • natka pietruszki,
  • łyżka masła,
  • 1 większe jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Zupa klopsikowa - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania bulionu. Do garnka wlej wodę i dodaj obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Jeśli używasz, na tym etapie dodaj kostkę rosołową. Całość gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.
  2. Do miski włóż mięso mielone. Wbij jajko, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz, płaską łyżeczkę przyprawy do mięsa oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiaj mięso jak na kotlety mielone i formuj w dłoniach małe kuleczki o średnicy ok. 2,5-3 cm.
  3. Do gotującej się zupy stopniowo wkładaj mięsne kuleczki i mieszaj, by się nie rozleciały. Gotuj na niewielkim ogniu przez 20 minut.
  4. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w plastry pieczarki i duś przez chwilę, aż woda znacznie odparuje. Zawartość patelni przełóż do garnka i dodaj przeciśnięty czosnek.
  5. Do rondelka wlej szklankę wywaru z garnka i włóż serek topiony. Rozgnieć go delikatnie widelcem, a następnie zmiksuj. Powstałą masę powoli wlej do zupy, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień, dopraw zupę solą, pieprzem i odrobiną curry. Zupę podawaj gorącą w towarzystwie grzanek lub świeżego pieczywa.
Więcej o: