• Link został skopiowany

W Wielki Piątek babcia robiła ten barszcz. Jeden składnik symbolizował mękę Chrystusa

Przywiązani do tradycji katolicy w Wielki Piątek rezygnują z jedzenia mięsa i zachowują post. Moja babcia tego dnia gotowała konkretną potrawę, której nigdy nie mogłam zrozumieć. Niby post, więc powinniśmy jeść niesmacznie i byle jak, z drugiej strony ten barszcz był tak pyszny, że czekałam na niego cały rok. Podstawą były grzyby, zakwas i pewna legenda. Babcia mówiła, że to na pamiątkę męki Chrystusa.
Barszcz grzybowy
Cavan-Images Shutterstock

Mamy Wielki Tydzień, a więc czas intensywnych przygotowań do Wielkanocy. Zanim jednak nadejdzie Wielka Niedziela, poprzedza ją Triduum Paschalne. Nie każdy obchodzi te uroczystości, jednak osoby związane z tradycją pewnie mają swoje rytuały, w tym rytuały kulinarne. Dziś mamy dla was przepis na pyszny, choć postny barszcz, który moja babcia zawsze robiła na Wielki Piątek. Wiem, że dla niektórych ten dzień jest kolejnym dniem z kalendarza. Oczywiście każdy, kto chce, może jeść mięso, ale dla osób wierzących i związanych z Kościołem Katolickim ten dzień wiąże się między innymi z zachowaniem postu. 

Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować

Czy trzeba go przestrzegać? Każdy niech odpowie sobie sam, ale barszcz mojej babci na Wielki Piątek jest wyjątkowy. Treściwy, chociaż złożony jedynie z grzybów, cebuli, oleju rzepakowego, żuru i ziemniaków. Babcia mówiła, że tego dnia trzeba jeść ziemniaki, ale nie mogą być utłuczone. Ziemniaki w całości miały symbolizować kamienie, którymi Chrystus był okładany podczas drogi krzyżowej, z kolei kwaśny smak żuru miał symbolizować pojenie Jezusa octem tuż przed skonaniem. Czy jesteśmy wierzący, czy nie, warto spróbować tego przepisu, ten barszcz naprawdę smakuje bosko. 

Obiad na Wielki Piątek. Mazowiecki barszcz z ziemniakami

Składniki:

  • 1 litrowy słoik suszonych grzybów,
  • ok. 2 l wywaru warzywnego,
  • 2 cebule,
  • 500 ml zakwasu na żur,
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz,
  • ugotowane ziemniaki okraszone olejem rzepakowym z cebulką do podania.

Barszcz grzybowy na Wielki Piątek - sposób wykonania:

  1. Na samym początku ugotuj wywar z warzyw. Nie powinno zabraknąć marchewek, pietruszek oraz solidnego kawałka selera. Kiedy wywar się gotuje, namocz w zimnej wodzie suszone grzyby.
  2. Gdy wywar będzie już gotowy, dodaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaj także kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego oraz sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu, aż grzyby będą miękkie.
  3. Cebulkę posiekaj i zeszklij na dość sporej ilości oleju rzepakowego nierafinowanego, taki będzie najlepszy i takiego też używała moja babcia. Połowę podsmażonej cebuli dodaj do zupy. Następnie wlej zakwas i gotuj całość jeszcze przez kilka minut.
  4. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i wstrząśnij. Następnie polej je okrasą z cebuli. Barszcz przelej do talerzy i jeśli lubisz, do środka dodaj ziemniaki.
Więcej o: