• Link został skopiowany

Zwiń papier do pieczenia w kulkę, potem zrób jeszcze 2 kroki. Ten patent to prawdziwy life-saver

Papier do pieczenia to produkt, który znajdziemy niemal w każdym gospodarstwie domowym. Wystarczy rozłożyć go na blasze, położyć np. ciasteczka lub ziemniaki i wstawić do piekarnika. Proste, prawda? No prawie, bo pominęliśmy etap rolowania się papieru, który jest zmorą wielu kucharzy. Na szczęście jest skuteczny patent na zwijający się papier do pieczenia. Jaki? Tego dowiesz się z naszego artykułu.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Rolujący się papier do pieczenia już nigdy nie będzie Twoim utrapieniem, jeśli wypróbujesz ten sposób. Wystarczy odrobina zimnej wody, aby znacznie ułatwić sobie przygotowywanie potraw. Warto znać ten patent zwłaszcza przed nadchodzącymi świętami.  

Zobacz wideo Ten sos jest lepszy niż majonez. Zrobiłam chrzanowy kogel-mogel

Zwijający się papier do pieczenia nie będzie już Twoją udręką. Jest na to prosty sposób 

Papier do pieczenia znacznie ułatwia funkcjonowanie w kuchni, jednak czasem potrafi wystawić naszą cierpliwość na próbę. Nie martw się, jeśli musisz stawić czoła zwijającemu się papierowi do pieczenia, ponieważ mamy na to skuteczne rozwiązanie. Ten patent sprawi, że papier zawsze będzie z Tobą współpracował, niezależnie od tego, czy musisz wyścielić nim formę z rantem, czy rozkładasz go tylko płasko na blasze. Co trzeba zrobić?

  • kawałek papieru zwijamy w kulkę
  • moczymy w zimnej wodzie
  • odciskamy nadmiar wody i rozkładamy 

Dzięki temu papier staje się bardziej elastyczny i łatwiej dostosować go do naszych potrzeb. Warto zaznaczyć także, że wilgotny papier ściślej przylega do powierzchni formy, co zapobiega ewentualnemu podwijaniu się podczas wylewania płynnego ciasta do blachy. Po upieczeniu papier łatwiej oderwać od ciasta, pozostawiając je w niezmienionym kształcie. 

Zobacz też: Jajka w cebuli z ładnymi wzorkami, które udadzą się każdemu. Prosty patent

Używasz patentów w kuchni? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: