• Link został skopiowany

W żadnym wypadku nie przechowuj tak wędliny. To dlatego szybko się psuje i robi się oślizgła

Jak przechowywać wędlinę? Jeśli chcesz, żeby zachowała świeżość, pamiętaj o tej zasadzie. Wystarczy jeden błąd, a po włożeniu do lodówki szybko zrobi się oślizgła i będzie nadawała się do kosza.
Zanim wrzucisz wędlinę do lodówki, pamiętaj o jednym. Inaczej będzie oślizgła i szybko się zepsuje
Zanim wrzucisz wędlinę do lodówki, pamiętaj o jednym. Inaczej będzie oślizgła i szybko się zepsuje, fot. redakcja

Wędliny najczęściej dostajemy w folii lub w plastikowych opakowaniach. To nie jest najlepszy sposób przechowywania, dlatego po przyjściu do domu należy je przepakować i dopiero umieścić w lodówce. W czym przechowywać wędlinę, aby dłużej zachowała świeżość? Wyjaśniamy.

Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa

Jak przechowywać wędlinę? Nie popełniaj tej gafy. To dlatego szybciej się psuje

Dlaczego po włożeniu do lodówki wędlina szybko robi się oślizgła? Problem tkwi w sposobie przechowywania. Najczęściej ma związek z wilgocią i kondensacją pary oraz rozwojem bakterii. A takiemu rozwojowi sytuacji sprzyja trzymanie produktu w foliowym woreczku lub plastikowym opakowaniu.

wędliny (zdj. ilustracyjne)
wędliny (zdj. ilustracyjne) istock/Pawel Kacperek

Najlepiej owinąć wędlinę papierem lub pergaminem. Dzięki temu będzie mogła "oddychać" i nie zrobi się oślizgła. Jak długo można ją przechowywać? Krojone plasterki zachowają świeżość do trzech dni, a szynka w kawałku - do siedmiu dni. Kiełbasa może być trzymana w lodówce pięć dni, a wędlina długo dojrzewająca do 10 dni.

Czy można mrozić wędlinę? Zanim włożysz ją do zamrażarki, pamiętaj o jednej rzeczy

Jeśli kupisz więcej wędliny, spokojnie możesz wrzucić ją do zamrażalnika. Pamiętaj jednak, by wyjąć ją ze sklepowej folii, ponieważ znajduje się na niej sporo bakterii i drobnoustrojów. Najlepiej przełożyć produkt do szczelnych woreczków strunowych lub plastikowego pojemnika. Dobrym pomysłem jest zamrożenie mniejszych porcji, aby ewentualnie wyjąć tyle, ile potrzebujesz. Wędlina w zamrażarce może być przechowywana do trzech miesięcy. Jak często robisz zakupy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: