Wędliny najczęściej dostajemy w folii lub w plastikowych opakowaniach. To nie jest najlepszy sposób przechowywania, dlatego po przyjściu do domu należy je przepakować i dopiero umieścić w lodówce. W czym przechowywać wędlinę, aby dłużej zachowała świeżość? Wyjaśniamy.
Dlaczego po włożeniu do lodówki wędlina szybko robi się oślizgła? Problem tkwi w sposobie przechowywania. Najczęściej ma związek z wilgocią i kondensacją pary oraz rozwojem bakterii. A takiemu rozwojowi sytuacji sprzyja trzymanie produktu w foliowym woreczku lub plastikowym opakowaniu.
Najlepiej owinąć wędlinę papierem lub pergaminem. Dzięki temu będzie mogła "oddychać" i nie zrobi się oślizgła. Jak długo można ją przechowywać? Krojone plasterki zachowają świeżość do trzech dni, a szynka w kawałku - do siedmiu dni. Kiełbasa może być trzymana w lodówce pięć dni, a wędlina długo dojrzewająca do 10 dni.
Jeśli kupisz więcej wędliny, spokojnie możesz wrzucić ją do zamrażalnika. Pamiętaj jednak, by wyjąć ją ze sklepowej folii, ponieważ znajduje się na niej sporo bakterii i drobnoustrojów. Najlepiej przełożyć produkt do szczelnych woreczków strunowych lub plastikowego pojemnika. Dobrym pomysłem jest zamrożenie mniejszych porcji, aby ewentualnie wyjąć tyle, ile potrzebujesz. Wędlina w zamrażarce może być przechowywana do trzech miesięcy. Jak często robisz zakupy? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.