Jak ożywić zwiędłe warzywa, które straciły jędrność i wygląd? To częsty problem, zwłaszcza przy większych zakupach. Niepotrzebnie lądują w koszu, gdyż istnieje prosty sposób, by przywrócić im świeżość i apetyczny wygląd, bez marnowania jedzenia.
VvoeVale / Getty Images/istock.com
REKLAMA
REKLAMA
Warzywa to podstawa zdrowej kuchni i zbilansowanej diety. Czasami jednak zdarza się, że zrobiliśmy zapasy lub zapomnieliśmy o nich na dłużej i nie zdążyliśmy wykorzystać. Zwiędnięte wcale nie muszą lądować w śmieciach, mimo że na pierwszy rzut oka mogą wydawać się niezdatne do spożycia. Warto wiedzieć, że wyjściem z sytuacji jest po prostu... woda.
REKLAMA
Zobacz wideo Ten sos jest lepszy niż majonez. Zrobiłam chrzanowy kogel-mogel
Jak ożywić zwiędłe warzywa? Prosty trik pomoże przywrócić im świeżość
Warzywa korzeniowe przechowywane w lodówce szybko wysychają, pokrywając się pomarszczoną skórką i więdnąc. Aby marchewka, seler naciowy, pietruszka czy też rzodkiewka na nowo zachwycały świeżością, wystarczy prosty trik, zwany "reanimacją". Na czym polega? Wystarczy włożyć je do miski z zimną wodą i wstawić na odpowiedni czas do lodówki. Po takiej "kąpieli" odzyskają jędrność i znów będą wyglądać apetycznie. To prosty trik, który działa, choć warto pamiętać, że bardzo zniszczonych lub zepsutych warzyw nie da się już uratować.
Jak uratować zwiędłe warzywa? Rozwiązanie w duchu "zero waste"
Zwiędnięte warzywa to nic innego jak rośliny, które straciły wodę i stają się miękkie, przez co łatwo się ugniatają. Dobierz odpowiednią metodę "reanimacji" w zależności od warzywa. Pamiętaj jednak, by po takim zabiegu zjeść je jak najszybciej, gdyż ich świeżość nie będzie już trwała długo.
Sałata. Dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej do wody i zanurz liście na 15 minut, a odzyskają świeżość.
Marchewka. Włóż do lodowatej wody na kilka godzin lub całą noc, potem zużyj jak najszybciej.
Rzodkiewki. Pomocna będzie zimna woda, ale zanurz same liście, nie bulwy.
Ogórki. Do zimnej wody dodaj 3 łyżki octu winnego na litr i kilka kostek lodu, a po godzinie będą jak nowe.
Zwiędnięte warzywa? Nie wyrzucaj ich do kosza! Oto domowy sposób na odzyskanie świeżościFot. iStock/rqby
Szpinak. Najpierw 15 minut w letniej wodzie, potem 30 minut w zimnej. W mig odzyska kolor i jędrność.
Papryka. Kąpiel w bardzo zimnej wodzie z lodem przywróci jej chrupkość.
Natka pietruszki. Zanurz na 30-40 minut w letniej wodzie, by znów była jędrna.
Seler naciowy. Odetnij końcówki, włóż do słoika z zimną wodą i wstaw do lodówki, a po kilku godzinach znowu będzie chrupiący.
Brokuł. Wstaw na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą, opcjonalnie z lodem - poprawi kolor i świeżość.
Kalafior. Umieść w lodowatej wodzie na 10-15 minut, dzięki czemu zyska na jędrności.
Por. Zwiędnięty również odżyje po 20-30 minutach w zimnej wodzie.