Zaraz obok soi, fasoli i soczewicy, to jedno z najchętniej spożywanych warzyw strączkowych. Groch jest jedną z najstarszych roślin uprawnych i cennym źródłem białka, zwłaszcza dla osób na diecie wegetariańskiej. Stanowi bogactwo aminokwasów egzogennych, błonnika, witamin (m.in. A, C, E, K i z grupy B) oraz minerałów, takich jak żelazo, potas, fosfor czy magnez.
Groch łuskany powoli wraca do nowoczesnej kuchni. Nic dziwnego, w końcu drzemie w nim duży potencjał dla zdrowia. Z jednej strony ma niski indeks glikemiczny (ok. 32), jest sycący, z drugiej zaś bogactwo wartości odżywczych sprawia, że przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Jakich?
Jeśli lubicie pasty do chleba lub warzyw takie jak hummus, to smarowidło z grochu łuskanego zdecydowanie przypadnie wam do gustu. Będzie aromatyczne, kremowe i po prostu pyszne. Wystarczy, że ugotujesz szklankę grochu w osolonej wodzie (30-40 min), aż będzie miękki, a na oliwie podsmażysz posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Po zblendowaniu całości dopraw pastę kilkoma kroplami octu winnego, solą, pieprzem i odrobiną oliwy, by uzyskać kremową konsystencję.