• Link został skopiowany

Niepozorny bohater kuchni. Dodawaj nie tylko do zupy. Zblenduj, dopraw i podaj z pieczywem

Czy groch łuskany jest zdrowy? Coraz częściej wraca do kuchni jako zdrowa alternatywa dla przetworzonych produktów. Pasta kanapkowa na jego bazie to prawdziwy majstersztyk.
groch łuskany
AndreySt / Getty Images/iStockphoto

Zaraz obok soi, fasoli i soczewicy, to jedno z najchętniej spożywanych warzyw strączkowych. Groch jest jedną z najstarszych roślin uprawnych i cennym źródłem białka, zwłaszcza dla osób na diecie wegetariańskiej. Stanowi bogactwo aminokwasów egzogennych, błonnika, witamin (m.in. A, C, E, K i z grupy B) oraz minerałów, takich jak żelazo, potas, fosfor czy magnez.

Zobacz wideo Ten sos jest lepszy niż majonez. Zrobiłam chrzanowy kogel-mogel

Czy groch łuskany jest zdrowy? Zasługuje na obecność w diecie

Groch łuskany powoli wraca do nowoczesnej kuchni. Nic dziwnego, w końcu drzemie w nim duży potencjał dla zdrowia. Z jednej strony ma niski indeks glikemiczny (ok. 32), jest sycący, z drugiej zaś bogactwo wartości odżywczych sprawia, że przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Jakich?

  • Wspiera układ krążenia, dzięki obecności potasu, magnezu i błonnika pomaga obniżać ciśnienie krwi.
  • Reguluje poziom cukru z uwagi na niski indeks glikemiczny, który sprzyja stabilizacji glukozy we krwi.
  • Wzmacnia odporność, gdyż zawiera witaminę C, E oraz żelazo.
  • Poprawia trawienie za sprawą błonnika, który usprawnia pracę jelit i zapobiega zaparciom.
  • Daje długotrwałe uczucie sytości, więc będzie idealny dla osób dbających o wagę.
  • Wspiera układ nerwowy, gdyż jest bogaty w witaminy z grupy B.
  • Pomaga utrzymać zdrowe kości, dzięki zawartości wapnia, fosforu i witaminy K.
  • Może obniżać poziom cholesterolu, poprzez wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego.
Groch
Groch Fot. flickr.com, E R Galloway

Co można zrobić z grochu łuskanego? Obłędnie kremowa i sycąca pasta kanapkowa

Jeśli lubicie pasty do chleba lub warzyw takie jak hummus, to smarowidło z grochu łuskanego zdecydowanie przypadnie wam do gustu. Będzie aromatyczne, kremowe i po prostu pyszne. Wystarczy, że ugotujesz szklankę grochu w osolonej wodzie (30-40 min), aż będzie miękki, a na oliwie podsmażysz posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Po zblendowaniu całości dopraw pastę kilkoma kroplami octu winnego, solą, pieprzem i odrobiną oliwy, by uzyskać kremową konsystencję.

Więcej o: