• Link został skopiowany

Masz dość kanapek? To dosłownie śniadanie mistrzów. Pół porcji nasyci aż do wieczora

Znudziły ci się już kanapki na śniadanie i masz także dość nudnej jajecznicy? Jeśli tak, mamy dla ciebie świetny przepis na mistrzowskie śniadanie, które nasyci cię na wiele, wiele godzin. Przydadzą się jajka, mięso mielone i kilka smaczności. Jajka po meksykańsku to dosłownie bomba białkowa.
Jajka po meksykańsku
Candice Bell /Shutterstock

Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien dodawać energii, smakować i poprawiać humor, a tym samym nastawiać nas pozytywnie na zmaganie się z szarą codziennością. Najczęściej stawiamy na kanapki, parówki albo jajecznicę. Jednak jajecznica wcale nie musi być nudna - możesz zrobić jajecznicę po meksykańsku i zapewnić sobie porządny zastrzyk energii, solidną dawkę białka i wyjątkowego smaku. Co jest ważne? Przyda się mielona wołowina, oczywiście jajka, fasolka i coś na ostro. Tak pysznego śniadania już dawno nie jedliście.

Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować

Śniadanie mistrzów. Jak zrobić jajecznicę po meksykańsku

Składniki:

  • ok. 200 g mielonej wołowiny,
  • 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki,
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 1 ostra papryczka,
  • pół czerwonej lub zielonej papryki,
  • pół puszki pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka,
  • posiekana kolendra,
  • oliwa,
  • 4 jajka.

Jajecznica po meksykańsku - sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną paprykę słodką i ostrą. Chwilę podsmażaj i dodaj mieloną wołowinę. Rozdrobnij łopatką i smaż, aż zacznie zmieniać kolor.
  2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz fasolę i kukurydzę konserwową. Następnie zalej całość pomidorami z puszki i dopraw do smaku przyprawami.
  3. Całość wymieszaj i duś, aż z pomidorów odparuje nadmiar płynu. Może to potrwać ok. 5-7 minut. Nie duś całości jednak zbyt agresywnie, by smaki zdążyły się dobrze połączyć.
  4. Zmniejsz moc palnika i wbij jajka. Poczekaj chwilę, aż białko zacznie się ścinać i delikatnie mieszaj, ale uważaj, by na tym etapie nie rozmącić żółtek.
  5. Kiedy białko będzie już niemal ścięte, lekko rozmąć żółtka, całość posyp posiekaną kolendrą i opcjonalnie płatkami chili. Podawaj na gorąco opcjonalnie z kromką pieczywa.
Więcej o: