Znudziły ci się już kanapki na śniadanie i masz także dość nudnej jajecznicy? Jeśli tak, mamy dla ciebie świetny przepis na mistrzowskie śniadanie, które nasyci cię na wiele, wiele godzin. Przydadzą się jajka, mięso mielone i kilka smaczności. Jajka po meksykańsku to dosłownie bomba białkowa.
Candice Bell /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinien dodawać energii, smakować i poprawiać humor, a tym samym nastawiać nas pozytywnie na zmaganie się z szarą codziennością. Najczęściej stawiamy na kanapki, parówki albo jajecznicę. Jednak jajecznica wcale nie musi być nudna - możesz zrobić jajecznicę po meksykańsku i zapewnić sobie porządny zastrzyk energii, solidną dawkę białka i wyjątkowego smaku. Co jest ważne? Przyda się mielona wołowina, oczywiście jajka, fasolka i coś na ostro. Tak pysznego śniadania już dawno nie jedliście.
REKLAMA
Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować
Śniadanie mistrzów. Jak zrobić jajecznicę po meksykańsku
Składniki:
ok. 200 g mielonej wołowiny,
3 łyżki czerwonej fasoli z puszki,
2 łyżki kukurydzy konserwowej,
1 ostra papryczka,
pół czerwonej lub zielonej papryki,
pół puszki pomidorów,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka,
posiekana kolendra,
oliwa,
4 jajka.
Jajecznica po meksykańsku - sposób wykonania:
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekanąpaprykę słodką i ostrą. Chwilę podsmażaj i dodaj mieloną wołowinę. Rozdrobnij łopatką i smaż, aż zacznie zmieniać kolor.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz fasolę i kukurydzę konserwową. Następnie zalej całość pomidorami z puszki i dopraw do smaku przyprawami.
Całość wymieszaj i duś, aż z pomidorów odparuje nadmiar płynu. Może to potrwać ok. 5-7 minut. Nie duś całości jednak zbyt agresywnie, by smaki zdążyły się dobrze połączyć.
Zmniejsz moc palnika i wbij jajka. Poczekaj chwilę, aż białko zacznie się ścinać i delikatnie mieszaj, ale uważaj, by na tym etapie nie rozmącić żółtek.
Kiedy białko będzie już niemal ścięte, lekko rozmąć żółtka, całość posyp posiekaną kolendrą i opcjonalnie płatkami chili. Podawaj na gorąco opcjonalnie z kromką pieczywa.