Jeśli powoli udziela ci się wielkanocny nastrój, którego chyba nieodłącznym elementem jest ferwor przygotowań i stres, czy aby na pewno ze wszystkim zdążysz, weź trzy głębokie wdechy. Dziś mamy przepis na jedną z najważniejszych wielkanocnych smakowitości, a dokładniej na pyszną, wilgotną babkę, której wykonanie wymaga minimum wysiłku, zero zdolności oraz jedynie miksera i piekarnika. Babka z tego przepisu jest o tyle wyjątkowa, że długo nie obsycha, więc z powodzeniem możesz zrobić ją kilka dni przed Wielkanocą, by w sobotni wieczór nie biegać po kuchni jak przysłowiowy kot z pęcherzem. O co zadbać na samym początku? Pamiętaj, że wszystkie składniki, a zawłaszcza jajka, powinny mieć temperaturę pokojową.
Zobacz wideo Ten sos jest lepszy niż majonez. Zrobiłam chrzanowy kogel-mogel
Babka wielkanocna. Łatwiejszego przepisu nie znajdziesz w całej sieci
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mąki pszennej (polecam typ 650),
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 250 g masła,
- 4 łyżki oleju.
Babka wielkanocna - sposób wykonania:
- Przygotuj rondelek, włóż do niego ocieplone masło i dodaj olej. Zagotuj na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
- Do garnka wbij jajka i dodaj oba cukry. Mikserem na wysokich obrotach ubij wszystko na jasną masę.
- Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj i stopniowo dodawaj do jajek ubitych z cukrem, miksując tym razem na wolniejszych obrotach.
- Kiedy składniki się połączą, dodaj roztopione masło. Jeszcze chwilę miksuj, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przygotuj formę do babki, natrzyj ją masłem i oprósz bułką tartą, by babka nie przywarła. Następnie przelej ciasto do foremki i włóż do gorącego piekarnika. Piecz przez godzinę i 5 minut - tyle mniej więcej potrzebuje ciasto, by wbity patyczek był suchy.