• Link został skopiowany

Babka wielkanocna - łatwiejszego przepisu nie ma. Wystarczy zmiksować i upiec. Będzie miękka kilka dni

Babka na Wielkanoc to rzecz tak samo obowiązkowa, jak karp w Wigilię. Jeśli nie pojawi się na stole, święta się odbędą, ale będą jakieś niepełne. Jeśli więc masz w planach upiec wielkanocną babkę i chcesz mieć pewność, że wyjdzie idealna, mamy dla ciebie sprawdzony i bardzo łatwy przepis. Wystarczy zmiksować składniki i upiec, a będzie wilgotna i mięciutka nawet przez pięć dni.
Babka wielkanocna
Fot. Shutterstock, Elzbieta Sekowska

Jeśli powoli udziela ci się wielkanocny nastrój, którego chyba nieodłącznym elementem jest ferwor przygotowań i stres, czy aby na pewno ze wszystkim zdążysz, weź trzy głębokie wdechy. Dziś mamy przepis na jedną z najważniejszych wielkanocnych smakowitości, a dokładniej na pyszną, wilgotną babkę, której wykonanie wymaga minimum wysiłku, zero zdolności oraz jedynie miksera i piekarnika. Babka z tego przepisu jest o tyle wyjątkowa, że długo nie obsycha, więc z powodzeniem możesz zrobić ją kilka dni przed Wielkanocą, by w sobotni wieczór nie biegać po kuchni jak przysłowiowy kot z pęcherzem. O co zadbać na samym początku? Pamiętaj, że wszystkie składniki, a zawłaszcza jajka, powinny mieć temperaturę pokojową. 

Zobacz wideo Ten sos jest lepszy niż majonez. Zrobiłam chrzanowy kogel-mogel

Babka wielkanocna. Łatwiejszego przepisu nie znajdziesz w całej sieci

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mąki pszennej (polecam typ 650),
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g masła,
  • 4 łyżki oleju.

Babka wielkanocna - sposób wykonania:

  1. Przygotuj rondelek, włóż do niego ocieplone masło i dodaj olej. Zagotuj na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  2. Do garnka wbij jajka i dodaj oba cukry. Mikserem na wysokich obrotach ubij wszystko na jasną masę.
  3. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia dokładnie wymieszaj i stopniowo dodawaj do jajek ubitych z cukrem, miksując tym razem na wolniejszych obrotach.
  4. Kiedy składniki się połączą, dodaj roztopione masło. Jeszcze chwilę miksuj, a w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Przygotuj formę do babki, natrzyj ją masłem i oprósz bułką tartą, by babka nie przywarła. Następnie przelej ciasto do foremki i włóż do gorącego piekarnika. Piecz przez godzinę i 5 minut - tyle mniej więcej potrzebuje ciasto, by wbity patyczek był suchy.
Więcej o: