Wszyscy chyba uwielbiamy zupę gulaszową i coraz częściej pojawia się na naszych niedzielnych i świątecznych stołach zamiast rosołu. Przepis na zupę gulaszową jest bardzo łatwy, a podstawą jest oczywiście mięso. Dziś zdradzimy ci trik, dzięki któremu mięso będzie kruchuteńkie, a zupa tak pyszna, że bliscy za ten smak obsypią cię złotem.
Slawomir Fajer /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa gulaszowa może być byle jaka, może być także najlepsza na świecie i dziś właśnie przepis na zupę gulaszową najlepszą na świecie dla ciebie mamy. Mamy też kilka wskazówek, by zawsze robić ją perfekcyjne. Po pierwsze przyprawy. Słodka i ostra papryka to absolutna podstawa. Nie może zabraknąć także oregano, odrobiny kminku, o soli i pieprzu już nawet nie wspominam. Po drugie - warzywa. Nie może zabraknąć papryki, pomidorów, czosnku i, jeśli lubisz, dodaj trochę pieczarek. No i najważniejsze, czyli mięso. Zapomnij o kurczaku lub indyku. Do gulaszowej najlepiej sprawdzi się albo wołowina, albo wieprzowina, najlepiej karkówka lub łopatka. Mięso najpierw powinno się "zamknąć" na bardzo gorącej patelni. Następnie warto je trochę "upić" i w tym pomoże ci dobrej jakości czerwone wino. Wystarczy już pół szklanki, a mięso będzie kruche i miękkie, twoja zupa zyska przyjemny aromat i niezwykłą głębię.
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Zupa gulaszowa. Będzie najlepsza na świecie przez trik z mięsem
Składniki:
500 g łopatki wieprzowej,
500 g łopatki wołowej,
500 g pieczarek,
2-3 papryki,
1 mała ostra papryczka,
500 g krojonych pomidorów z puszki,
2 łyżki koncentratu,
3 ząbki czosnku,
1 większa marchewka,
2 cebule,
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, suszone oregano, kminek,
słodka, ostra i wędzona papryka - do smaku,
1 łyżka smalcu,
pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
posiekana natka lub kolendra do dekoracji.
Zupa gulaszowa - sposób wykonania:
Zacznij od mięsa. Pokrój je w dość dużą kostkę, włóż do miski. Następnie dodaj odrobinę oleju i przyprawy - paprykę słodką, ostrą, wędzoną i pieprz. Wymieszaj i odłóż do lodówki na kilka godzin. Możesz także użyć gotowej mieszanki przypraw do gulaszu.
Kiedy mięso się marynuje, przygotuj resztę składników. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Nie musisz kroić ich bardzo drobno, najlepiej, gdyby wszystkie składniki były dobrze wyczuwalne. Podobnie pokrój papryki, marchewkę oraz cebulę - tę pokrój w grube piórka, czosnek zaś drobno posiekaj.
Po kilku godzinach wyjmij mięso z lodówki i pozostaw na blacie, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie przygotuj duży garnek, najlepiej z szerokim dnem i rozgrzej w nim solidną łyżkę smalcu. Kiedy się rozgrzeje, włóż mięso i nie ruszaj go przez jakiś czas.
Kiedy mięso zamknie się z jednej strony, przełóż na drugą, ale nie mieszaj, bo wówczas mięso puści wodę i nie będzie soczyste. Kiedy mięso podsmaży się już z każdej strony, dodaj cebulę i podsmażaj chwilę na mniejszym ogniu. Następnie wlej wino i wymieszaj. Smaż, aż z wina zacznie odparowywać alkohol. Pamiętaj jednak, że alkohol nigdy nie odparowuje całkowicie.
Następnie dodaj pieczarki, paprykę oraz czosnek. Dopraw papryką słodką, wędzoną (na ostrą uważaj), dodaj oregano i kminek. Podsmażaj jeszcze chwilę i zalej całość bulionem, najlepiej z kości wołowych lub wieprzowych. Wystarczy 1,5 litra.
Zmniejsz moc palnika i dodaj krojone pomidory oraz koncentrat. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Kiedy mięso będzie już miękkie, dopraw do smaku solą i opcjonalnie innymi przyprawami. Zupę gulaszową podawaj gorącą, najlepiej z kromką świeżego chleba. Przed podaniem udekoruj posiekaną zieleniną, świetnie sprawdzi się kolendra, ale może być także pietruszka.