Przepis na gofry musi opanować do perfekcji każdy łasuch i każdy miłośnik słodkości, które przypominają beztroskie czasy wakacji i dzieciństwa. Większość z nas robi gofry na mleku. Owszem, są dobre, ale gofry na maślance są o niebo lepsze. Są chrupiące na zewnątrz i delikatne, mięciuteńkie w środku, a już sam ich zapach sprawia, że ślinianki zaczynają intensywnie pracować. Nie czekaj, tylko wyjmij gofrownicę z szafki i zacznij nagrzewać.
Zobacz wideo Pistacjowe naleśniki na maślance. Lepszych ze świecą szukać
Mięciutkie i delikatne gofry na maślance. Lepsze niż z budki nad morzem
Składniki:
- 500 ml maślanki naturalnej,
- 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
- 2 średnie jajka,
- ok. 70 g masła (należy je wcześniej roztopić),
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
Gofry na maślance - sposób wykonania:
- Na początku upewnij się, że wszystkie składniki, zwłaszcza maślanka i jajka, mają temperaturę pokojową - to zdecydowanie ułatwi pracę i sprawi, że gofry będą delikatniejsze.
- Przygotuj dwie miski. Do jednej z nich przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj. Do drugiej wlej maślankę, wbij jajka i dodaj cukier oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj.
- Mokre składniki przelej do składników sypkich i zmiksuj na gładkie ciasto, a pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by gluten zawarty w mące związał składniki.
- Gofrownicę porządnie rozgrzej i lekko natłuść jej blaszki masłem lub olejem. Następnie chochelką nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż na pełnej mocy urządzenia. Podczas smażenia staraj się nie otwierać gofrownicy. Smażenie zwykle zajmuje od 3 do 4 minut.
Tak przygotowane gofry są tak pyszne, że w zasadzie nie potrzebują już żadnych dodatków. Jednak oczywiście możesz je podawać jak chcesz, z bitą śmietaną i owocami, z kremem czekoladowym lub domowym dżemem albo po prostu lekko oprószone cukrem pudrem.