• Link został skopiowany

Zapomnij o ryżu i makaronie. Ten dodatek zrobi obiadową furorę. Ma sporo błonnika i białka

Jeśli znudziły się ziemniaki i kasza gryczana, czas na kulinarną odmianę. Kuskus perłowy to prosty dodatek, który pasuje do pieczonych mięs i kolorowych sałatek. Ma łagodny smak, jest lekkostrawny i szybki w przygotowaniu. Jak go prawidłowo ugotować? Podpowiadamy.
Kuskus perłowy
Fot. Katsiaryna Yeudakimava/ iStock

Kuskus perłowy, nazywany też izraelskim, to większy kuzyn klasycznego kuskusu. Choć z wyglądu przypomina kaszę, bliżej mu do makaronu - powstaje bowiem z twardej pszenicy durum. Ma delikatny, lekko orzechowy smak i sprężystą strukturę, która doskonale chłonie sosy. Dzięki temu świetnie sprawdza się zarówno na ciepło, jak i jako baza do sałatek. Co więcej, poza kulinarną uniwersalnością może pochwalić się składem, który zdecydowanie działa korzystnie na zdrowie.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Czy kuskus perłowy jest zdrowszy od ryżu? Włącz go do diety, a nie pożałujesz

Jak podaje serwis dietetycy.org.pl, kuskus to nie tylko szybki dodatek do obiadu, lecz także prawdziwa kopalnia składników wspierających zdrowie. Zawiera prawie dwa razy więcej białka niż biały ryż, a przy tym niemal zero tłuszczu, co czyni go lekkostrawnym i idealnym dla dzieci, seniorów czy osób z wrażliwym żołądkiem. Dostarcza witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy i pomagają w walce ze zmęczeniem.

Jest źródłem kwasu foliowego, a w jego składzie znajdziemy również magnez, cynk, fosfor, mangan, miedź i żelazo. Co ważne, to ostatnie wchłania się lepiej, gdy podamy kuskus z natką pietruszki lub papryką, bogatą w witaminę C. Jedna szklanka produktu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na selen, który jest silnym przeciwutleniaczem oraz dostarcza 5 gramów błonnika. Uwaga dla osób z cukrzycą - kuskus ma wysoki indeks glikemiczny, więc warto łączyć go z dużą ilością warzyw lub białka.

Kuskus perłowy
Kuskus perłowyFot. lauraag/ iStock

Ile wody na szklankę kuskusu perłowego? Zapamiętaj proporcje, a nie sprawi ci kłopotu

W przeciwieństwie do klasycznego kuskusu, który wystarczy zalać wrzątkiem, wersję perłową trzeba ugotować. Jak to zrobić? Jest to banalnie proste. Na szklankę kuskusu perłowego dodaj ok. 1,5-2 szklanki wrzącej wody lub bulionu, szczyptę soli i łyżkę oliwy. Gotuj pod przykryciem przez 10-12 minut, aż ziarenka staną się miękkie i sprężyste. Po odcedzeniu warto je przemieszać widelcem i dodać odrobinę masła, będą puszyste i jeszcze bardziej apetyczne.

A co można z niego zrobić? Na przykład sałatkę śródziemnomorską z pieczonymi warzywami. Do przygotowania 4 porcji będziesz potrzebować:

  • kuskus perłowy ugotowany według powyższego przepisu (szklanka suchego),
  • czerwoną paprykę,
  • żółtą paprykę,
  • cukinię,
  • czerwoną cebulę,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g rukoli,
  • garść czarnych oliwek,
  • 100 g sera feta,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: pół łyżeczki suszonego oregano lub ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania:

  1. Papryki pokrój w paski, cukinię w półplasterki, a cebulę w cienkie piórka. Wszystkie warzywa wymieszaj z oliwą, dopraw solą, pieprzem i jeśli lubisz - suszonymi ziołami.
  2. Rozłóż je na blaszce i piecz w 200 stopniach przez około 20 minut, aż staną się miękkie i lekko przyrumienione.
  3. W międzyczasie do dużej miski wsyp rukolę, a następnie dodaj przestudzone warzywa oraz ugotowany kuskus perłowy.
  4. Skrop wszystko sokiem z cytryny, wrzuć oliwki i delikatnie wymieszaj. Na wierzchu rozkrusz fetę i podawaj na ciepło, bądź na zimno.

Czy kuskus perłowy gości w Twojej kuchni? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania. 

Więcej o: