Szybki obiad to nie tylko gotowce do podgrzania z marketu, zupki instant i jajka sadzone z odgrzewanymi ziemniakami. Dzisiejszy przepis pokochają wszyscy zabiegani, a wiemy, że właśnie przed świętami tego czasu nam permanentnie brakuje, zwłaszcza jeśli nasze kuchnie toną w babkach, mazurkach i żurkach, a przydałoby się jednak coś wrzucić na ruszt. Albo, jak w tym przypadku, na patelnię. Steki minutowe, jak sama nazwa wskazuje, robi się minutę z jednej strony i minutę z drugiej. Możesz podawać je na setki sposobów - z lekką surówką, ziemniakami, ryżem lub ulubionym sosem. Musisz jednak wiedzieć dwie ważne rzeczy - mięso musi być dość cienko rozbite, natomiast tłuszcz na patelni porządnie rozgrzany. Co jest fajnego w tych stekach oprócz szybkości wykonania? Możesz użyć każdej przyprawy - zawsze będą wyśmienite.
Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku
Szybki obiad dla zabieganych. Jak zrobić steki minutowe?
Składniki:
- kilka dość cienkich kawałków schabu (ok. 1,5 cm grubości),
- tłuszcz do smażenia, polecam smalec lub masło klarowane,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek suszony lub inne ulubione przyprawy,
- ulubione dodatki - ziemniaki, ryż, surówka, sosy.
Minutowe steki z patelni - sposób wykonania:
- Mięso delikatnie rozbij, polecam zrobić to pięścią (jeśli masz pierścionki, zdejmij je). Następnie natrzyj ulubionymi przyprawami i jeśli masz czas, odstaw mięso na jakiś czas, by się zamarynowało. Możesz tę czynność zrobić wcześniej, na przykład przed wyjściem do pracy lub dzień przed planowanym wykonaniem potrawy.
- Jeśli odstawiasz mięso do lodówki, przed smażeniem doprowadź je do temperatury pokojowej. Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz - może to być olej, masło klarowane lub smalec. Pamiętaj jednak, że smalec ma wysoką temperaturę dymienia i bardzo szybko robi się gorący.
- Połóż mięso na rozgrzanym tłuszczu i smaż minutę z jednej strony i minutę z drugiej, ale podczas smażenia nie ruszaj mięsem ani patelnią. Następnie pozostaw steki do "odpoczęcia" i zajadaj się przepysznym i soczystym mięsem.