• Link został skopiowany

Ten obiad zrobisz w dwie minuty. Mięso jest tak soczyste, jak spod ręki szefa kuchni

Czasu brak, obowiązków masa, ale przydałoby się zjeść pyszny, domowy obiad? Mamy na to patent. Dziś zmienimy twoje myślenie o szybkich obiadach i zdradzimy przepis na obłędnie pyszny i delikatny schab. Wystarczy ci gorąca patelnia i kilka dodatków. Pomijając przygotowanie mięsa, w dwie minuty zrobisz pyszne danie - zupełnie jak z dobrej restauracji.
Minutowe steki polecają się na szybki obiad
Mohd Syis Zulkipli /Shutterstock

Szybki obiad to nie tylko gotowce do podgrzania z marketu, zupki instant i jajka sadzone z odgrzewanymi ziemniakami. Dzisiejszy przepis pokochają wszyscy zabiegani, a wiemy, że właśnie przed świętami tego czasu nam permanentnie brakuje, zwłaszcza jeśli nasze kuchnie toną w babkach, mazurkach i żurkach, a przydałoby się jednak coś wrzucić na ruszt. Albo, jak w tym przypadku, na patelnię. Steki minutowe, jak sama nazwa wskazuje, robi się minutę z jednej strony i minutę z drugiej. Możesz podawać je na setki sposobów - z lekką surówką, ziemniakami, ryżem lub ulubionym sosem. Musisz jednak wiedzieć dwie ważne rzeczy - mięso musi być dość cienko rozbite, natomiast tłuszcz na patelni porządnie rozgrzany. Co jest fajnego w tych stekach oprócz szybkości wykonania? Możesz użyć każdej przyprawy - zawsze będą wyśmienite. 

Zobacz wideo Szybki pomysł na makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku

Szybki obiad dla zabieganych. Jak zrobić steki minutowe?

Składniki:

  • kilka dość cienkich kawałków schabu (ok. 1,5 cm grubości),
  • tłuszcz do smażenia, polecam smalec lub masło klarowane,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek suszony lub inne ulubione przyprawy,
  • ulubione dodatki - ziemniaki, ryż, surówka, sosy.

Minutowe steki z patelni - sposób wykonania:

  1. Mięso delikatnie rozbij, polecam zrobić to pięścią (jeśli masz pierścionki, zdejmij je). Następnie natrzyj ulubionymi przyprawami i jeśli masz czas, odstaw mięso na jakiś czas, by się zamarynowało. Możesz tę czynność zrobić wcześniej, na przykład przed wyjściem do pracy lub dzień przed planowanym wykonaniem potrawy.
  2. Jeśli odstawiasz mięso do lodówki, przed smażeniem doprowadź je do temperatury pokojowej. Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz - może to być olej, masło klarowane lub smalec. Pamiętaj jednak, że smalec ma wysoką temperaturę dymienia i bardzo szybko robi się gorący.
  3. Połóż mięso na rozgrzanym tłuszczu i smaż minutę z jednej strony i minutę z drugiej, ale podczas smażenia nie ruszaj mięsem ani patelnią. Następnie pozostaw steki do "odpoczęcia" i zajadaj się przepysznym i soczystym mięsem.
Więcej o: