Sałatka pochodzi z regionu Szopów, czyli bałkańskiej grupy etniczno-kulturowej, która zamieszkiwała tereny Bułgarii, Serbii i Macedonii Północnej. Zazwyczaj osiedlali się oni w górach i prowadzili dość ubogi tryb życia. Sałatkę szopską przygotowuje się więc z łatwo dostępnych składników. Jest prosta, ale bardzo aromatyczna i zdrowa.
Kuchnia bałkańska to połączenie wpływów słowiańskich, tureckich, greckich, węgierskich i śródziemnomorskich. Wyróżnia się niesamowitym aromatem i świeżymi warzywami. Często wykorzystuje się bakłażany, paprykę i pomidory. Popularne są też dania z rusztu jak np. pljeskavica, czyli kotlety z grilla; mięsne szaszłyki o nazwie ražnjići oraz małe kiełbaski robione z mielonego mięsa ćevapi.
Sałatka szopska to połączenie warzyw z kremową i lekko słoną serową nutą. Robi się ją szybko, więc z pewnością poradzi z nią sobie nawet niewprawny kucharz. Do jej przygotowania potrzebujesz:
Sałatka pasuje do mięs i ryb. Jest orzeźwiająca, więc idealnie sprawdzi się na majówkowego grilla.
Jaka sałatka na grilla jest najlepsza? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.