• Link został skopiowany

Specjał z Bałkanów bije grecką na głowę. Ta sałatka idealna na grilla. Podkręci smak karkówki

To specjał kuchni bałkańskiej. Idealnie pasuje na grilla, sprawdza się jako przekąska pomiędzy posiłkami, a popularna w Polsce grecka może się przy niej schować. Jak zrobić sałatkę szopską? Podpowiadamy.
Specjał z Bałkanów bije grecką na głowę. Ta sałatka idealna na grilla. Podkręci smak karkówki
Specjał z Bałkanów bije grecką na głowę. Ta sałatka idealna na grilla. Podkręci smak karkówki, istock/@Goroda

Sałatka pochodzi z regionu Szopów, czyli bałkańskiej grupy etniczno-kulturowej, która zamieszkiwała tereny Bułgarii, Serbii i Macedonii Północnej. Zazwyczaj osiedlali się oni w górach i prowadzili dość ubogi tryb życia. Sałatkę szopską przygotowuje się więc z łatwo dostępnych składników. Jest prosta, ale bardzo aromatyczna i zdrowa.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Czym charakteryzuje się kuchnia bałkańska? Kto raz jej spróbował, zapragnie więcej 

Kuchnia bałkańska to połączenie wpływów słowiańskich, tureckich, greckich, węgierskich i śródziemnomorskich. Wyróżnia się niesamowitym aromatem i świeżymi warzywami. Często wykorzystuje się bakłażany, paprykę i pomidory. Popularne są też dania z rusztu jak np. pljeskavica, czyli kotlety z grilla; mięsne szaszłyki o nazwie ražnjići oraz małe kiełbaski robione z mielonego mięsa ćevapi.

Jak zrobić sałatkę szopską? Smakuje doskonale. Przygotujesz ją w kilka chwil

Sałatka szopska to połączenie warzyw z kremową i lekko słoną serową nutą. Robi się ją szybko, więc z pewnością poradzi z nią sobie nawet niewprawny kucharz. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • trzy średnie pomidory,
  • czerwoną paprykę,
  • długiego ogórka,
  • połowę małej cebuli,
  • dwie łyżki oleju lub oliwy,
  • łyżkę octu,
  • 100 g pokruszonej fety,
  • łyżeczkę posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku.
Sałatka szopska
Sałatka szopska istock/@vaaseenaa

Sałatka pasuje do mięs i ryb. Jest orzeźwiająca, więc idealnie sprawdzi się na majówkowego grilla.

  1. Wszystkie warzywa oprócz cebuli pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Cebulę zaś pokrój w piórka. Pietruszkę posiekaj.
  2. Do miski dodaj ocet i olej (lub oliwę), wymieszaj. Dodaj pietruszkę, sól oraz pieprz.
  3. Na koniec dorzuć pokruszony ser feta i posyp nim wierzch sałatki. Wstaw ją do lodówki na co najmniej godzinę, aby "przegryzła" się przed podaniem.

Jaka sałatka na grilla jest najlepsza? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: