• Link został skopiowany

Sernik z wiaderka wyjdzie delikatny i kremowy. Przepis mam od cioci

Jak zrobić sernik z wiaderka, żeby był pyszny, delikatny i kremowy? Nic prostszego. Ten przepis sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, chociaż przetestowałam na swojej rodzinie, że smakiem wygrywa z każdym innym ciastem. Przepis mam od cioci mojego męża, która jest wiecznie zapracowana i stawia na prostotę. Ten sernik jest prosty, ale smakuje wybornie. Musisz się przekonać.
Sernik wielkanocny z wiaderka jest puszysty, wilgotny i obłędnie smaczny
fot. zbg2 / iStock.com

Jak zrobić sernik z wiaderka, a może dokładniej - jak zrobić sernik z sera z wiaderka? Ten przepis naprawdę nie może się nie udać i wiem co mówię - sprawdziłam to już nie raz i nie dwa. Jeśli na Wielkanoc planujesz zrobić coś oprócz babki, ten sernik nie zajmie ci wiele czasu, a wyjdzie delikatny i kremowy. Co jest ważne? Oczywiście podstawa, czyli ser. Wybierz półtłusty. Taki sprawdzi się najlepiej i zagwarantuje idealny smak domowego ciasta. 

Zobacz wideo Przetestowałyśmy ofertę wielkanocną Gessler. Ile zapłaciłyśmy?

Jak zrobić sernik z wiaderka? To ciasto nie może się nie udać

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 3 opakowania proszku budyniowego o smaku śmietankowym (bez cukru),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 5 dużych jajek,
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
  • 200 g masła,
  • na spód: herbatniki lub biszkopty. 

Sernik z wiaderka - sposób wykonania:

  1. Upewnij się, ze wszystkie składnik mają temperaturę pokojową. Masło wcześniej rozpuść i pozostaw do ostygnięcia. Jajka sparz wrzątkiem, białka oddziel od żółtek.
  2. Twaróg przełóż do miski, dodaj żółtka, oba cukry i proszki budyniowe. Zacznij miksować, stopniowo dolewając mleko. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlej płynne masło.
  3. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodaj je do masy na sernik i szpatułką bardzo delikatnie wymieszaj, uważając przy tym, by nie uszkodzić struktury piany.
  4. Blaszkę do pieczenia wyłóż herbatnikami lub biszkoptami i ostrożnie przelej na nie masę serową. Rób to stopniowo, najlepiej głęboką łyżką.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Sernik piecz przez godzinę i studź najpierw w zamkniętym, a później lekko uchylonym piekarniku.

Prościej się nie da, prawda? Tak przygotowany sernik udekoruj jak tylko chcesz. Możesz klasycznie oprószyć go cukrem pudrem lub obficie połać polewą z czekolady mlecznej, deserowej albo białej, sprawdzi się też lukier. 

Więcej o: