• Link został skopiowany

Lekka i pyszna sałatka ze szpinakiem. Żałuję, że nie podałam jej na Wielkanoc

Święta trwają w najlepsze i chyba większość z nas siedzi leniwie, trzymając się za pękate brzuszki po całodziennym ucztowaniu. Jeśli masz dość pysznego, lecz ciężkiego świątecznego jedzenia, mamy dla ciebie pyszny przepis na jeszcze pyszniejszą sałatkę ze szpinakiem. Uwielbiam ją i żałuję, że zapomniałam o niej, przygotowując potrawy na święta.
Sałatka ze szpinakiem i serem pleśniowym
Raaj Photo /Shutterstock

Żurki, mazurki, babki, kiełbaski, schabik i jajeczka. Wszystko to jest pyszne, ale niestety dość ciężkie i po świątecznym ucztowaniu możemy mieć lekki przesyt takich dobroci. Właśnie dlatego mamy dla ciebie przepis na lekką, chociaż pożywną sałatkę ze świeżymi liśćmi szpinaku. Oprócz tego ważny jest ser, pomidory i, jeśli masz ochotę, grillowany kurczak. Jednak najlepszy jest dressing. Bez miodu się nie obejdzie, ale nie martw się, nie będzie za słodko. 

Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka

Sałatka ze szpinakiem. Idealna na poświąteczne przejedzenie

Składniki:

  • 300 g szpinaku baby,
  • filet z piersi kurczaka,
  • ok. 50-60 g sera z niebieską pleśnią,
  • 4 suszone pomidory,
  • garść ulubionych orzechów, polecam orzeszki pinii.

Składniki na dressing:

  • łyżka miodu,
  • pełna łyżka musztardy,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatka ze szpinakiem - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zajmij się kurczakiem, jeśli go używasz. Mięso oczyść i pokrój w kostkę. Oprósz ulubionymi przyprawami i zgrilluj lub usmaż na patelni. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Szpinak opłucz na sicie i odstaw na chwilę, by odciekł. Możesz dodatkowo osuszyć go ręcznikiem papierowym. Następnie przełóż do miski.
  3. Suszone pomidory wyjmij z zalewy i pokrój w kostkę. Dodaj do szpinaku. Orzechy możesz chwilkę podprażyć na suchej patelni, ale nie jest to konieczne. Jeśli używasz na przykład orzechów włoskich, migdałów lub nerkowców, posiekaj je na drobniejsze kawałki.
  4. Ser pleśniowy pokrój w kostkę wielkością podobną do suszonych pomidorów. Dodaj do reszty składników.
  5. Zajmij się dressingiem. Do miseczki dodaj miód, musztardę, sok wyciśnięty z cytryny oraz oliwę z oliwek. Dodaj odrobinę soli i świeżo mielony pieprz. Całość wymieszaj i polej nią sałatkę. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Więcej o: