Są takie potrawy, które kiedyś, jeszcze 30-40 lat temu, stale gościły na polskich stołach, ale ostatnio po prostu zniknęły. Tak jest między innymi w przypadku polewki śledziowej. To danie, które często było podawane w okresie Wielkiego Postu lub latem, wszak to jedna z zup podawanych na zimno. Polewka śledziowa może nie wygląda superapetycznie, ale nie wolno oceniać książki po okładce, a zupy śledziowej po wyglądzie. Co jest ważne? Nie będzie kłamstwem, jeśli powiem, że wszystko i odpowiednia ilość tego wszystkiego. Pierwsze skrzypce grają śledzie, jak sama nazwa wskazuje. Nie mniej ważne są śmietana, ocet, przyprawy i ziemniaki. Jeśli znasz tę zupę, koniecznie zrób ją na obiad w Wielki Piątek, jeśli jej nie znasz, tym bardziej ją zrób, zwłaszcza jeśli lubisz wyraziste smaki. Oto przepis, który powinien powrócić na polskie stoły.
Zobacz wideo Zobacz przepis na śledzie po japońsku
Co na obiad w Wielki Piątek? Zrób zapomnianą polewkę
Składniki:
- ok. 500-600 g solonych filetów śledziowych,
- ok. 400 g ziemniaków,
- 2 większe cebule (możesz użyć także szalotek - wówczas weź 4-6),
- 2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 3-4 łyżki octu do smaku (możesz dodać więcej lub mniej, tu kwestia gustu),
- 2 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- sól i cukier do smaku,
- koperek do posypania.
Postna polewka śledziowa - sposób wykonania:
- Najpierw namocz płaty śledziowe w zimnej wodzie, by wypukać nadmiar soli. Mocz je przez około godzinę, w tym czasie możesz co jakiś czas zmienić wodę. Oczywiście, jeśli nie przeszkadza ci słony smak, możesz skrócić czas płukania.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półpiórka. Włóż do garnka. Zalej ją wodą (ok. 1,5 l wystarczy). Dodaj przyprawy, ocet oraz cukier do smaku i całość zagotuj. Gotuj przez 5 minut, następnie wyłącz palnik i pozostaw do ostygnięcia.
- Kiedy zalewa się studzi, ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Tradycyjnie nie tłucze się ich, a jedynie wstrząsa. Możesz podać także ziemniaki ugotowane w mundurkach.
- Wymoczone śledzie pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka z zalewą. Dodaj także śmietanę i dokładnie wymieszaj całość. W razie potrzeby dopraw do smaku przyprawami.
- Zupę śledziową podawaj na zimno z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.