• Link został skopiowany

Idealne na grilla i na obiad z piekarnika. Podwójnie serowe pieczarki to hit

Planujesz zaprosić znajomych na grilla, robisz małą imprezkę w ogrodzie lub zwyczajnie brakuje ci pomysłów na obiady i przekąski? Mamy przepis, który dosłownie cię oczaruje. Zamiast cukinii i papryki nafaszeruj pieczarki. Ser cudownie się rozpłynie, a ty razem z nim.
Pieczarki faszerowane - wymarzony obiad z piekarnika
MarinelaM /Shutterstock

Powoli zaczyna się sezon grillowy, czyli czas spotkań z przyjaciółmi spędzony przy delektowaniu się najróżniejszymi pysznościami z rusztu. Dziś mamy dla was przepis idealny na grilla, jeśli chcesz zaskoczyć gości czymś innym niż kiełbaski i karkówki, ale będzie też idealny, gdy nie masz pomysłu na łatwy i szybki obiad z piekarnika. Pieczarki faszerowane to świetna i bardzo uniwersalna opcja, a dwa sery sprawiają, że można się od nich uzależnić. Nie zapomnij o pieprzu i suszonych ziołach, a gorące pieczarki serowe będą znikały jedna za drugą. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na tacos z grillowaną karkówką

I na ruszt, i do piekarnika. Podwójnie serowe pieczarki to hit nadchodzącego sezonu

Składniki:

  • 6 pieczarek portobello lub zwykłych, większych pieczarek,
  • 2 krążki sera camembert, możesz użyć sera z dodatkiem ziół,
  • 3 małe ząbki czosnku,
  • odrobina masła,
  • sól, pieprz, suszona bazylia, zioła prowansalskie,
  • starty na drobnych oczkach ser żółty, może być gouda.

Serowe pieczarki faszerowane - sposób wykonania:

  1. Z pieczarek oderwij ogonki, oczyść je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Z sera camembert odkrój wierzchnią warstwę.
  2. Wnętrze pieczarek lekko osól i dodaj niewielką szczyptę pieprzu. Następnie zajmij się farszem. Na płaskiej łyżce masła podsmaż starte trzony pieczarek i kiedy odparuje z nich woda, dodaj camembert. Na wolnym ogniu duś, aż ser stanie się kremowy.
  3. Zawartość patelni przełóż do miski, dodaj czosnek oraz suszone zioła w ilości, jaka ci odpowiada i ewentualnie trochę soli. Możesz dodać posiekaną pietruszkę, jeśli masz ochotę. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie włóż porcje farszu do kapeluszy pieczarek i na wierzch zetrzyj trochę żółtego sera startego na tarce.
  5. Przed położeniem na grillowym ruszcie lekko nasmaruj pieczarki roztopionym masłem lub odrobiną oliwy. Grilluj, aż ser z wierzchu całkowicie się rozpuści.
  6. Jeśli używasz piekarnika, nagrzej go do 200 stopni z funkcją grzania góra-dół i piecz, aż ser się rozpuści, a pieczarki lekko się zmarszczą.
Więcej o: