• Link został skopiowany

Warstwowa sałatka w 10 minut. Wygląda jak miliony monet i smakuje jeszcze lepiej

Repertuar sałatkowy jest nieskończony. Tak naprawdę w naczyniu można wymieszać wszystko, oczywiście odpowiednio do siebie dopasowane. Jeśli więc nuży cię już ciągłe robienie gyrosa, sałatki jarzynowej i greckiej, ten przepis powinien ci się spodobać. Sałatka warstwowa to zawsze dobry pomysł, nie powiesz, że nie?
Sałatka warstwowa z jajkiem
Magda Michalak / Shutterstock

Na szczęście ktoś kiedyś był tak mądry i wymyślił, że można wymieszać ze sobą kilka składników i stworzyć w ten sposób szybkie i smaczne danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające żołądki. Co więcej, można je podawać na wszystkie okazje: urodziny, imieniny, imprezy, święta, do grilla itp. Jesteśmy więc wszyscy bardzo wdzięczni za sałatki.

Zobacz wideo Przepis na sałatkę leśna polana

Zdarza się jednak, że już brakuje nam pomysłów. Wciąż powtarzamy te same przepisy, które, choć są sprawdzone i smaczne, zaczynają się nudzić. Przybywamy więc z odsieczą i proponujemy efektowną, warstwową sałatkę z jajkiem, tuńczykiem (lub szynką konserwową), kukurydzą, serem żółtym i ogórkiem kiszonym. Jeżeli jajka ugotujesz wcześniej, to samą sałatkę zrobisz w nie więcej niż 10 minut.

Warstwowa sałatka w 10 minut. Układa się sama

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 puszki tuńczyka w oleju lub 150 g szynki konserwowej,
  • 340 g kukurydzy konserwowej,
  • 120 g startego sera żółtego,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do dekoracji: posiekany szczypiorek lub natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Ugotowane jajka na twardo obieramy i drobno siekamy. Można pomóc sobie mandoliną. Kukurydzę odsączamy z zalewy i układamy ją na dnie szklanego naczynia. To ważne, by było przezroczyste, bo wtedy dobrze widać piętra sałatki, dzięki czemu jeszcze ładniej się prezentuje. 

Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w krótkie paski, a jeśli używamy tuńczyka, rozdrabniamy go. Majonez i jogurt mieszamy w miseczce.

Można teraz przejść do układania sałatki. Na kukurydzy układamy tuńczyka lub szynkę i przykrywamy je majonezem. Na tej warstwie układamy ogórek, potem posiekane jajka i starty ser. Wyrównujemy i dekorujemy szczypiorkiem lub pietruszką. Doprawiamy do smaku.

Sałatkę można oczywiście ułożyć wedle własnych upodobań. Jako pierwszą warstwę na dole można np. dać same białka zmielone w maszynce, z kolei wierzchnią warstwę może stanowić żółty ser wymieszany ze startymi żółtkami. Można też użyć więcej sosu majonezowo-jogurtowego i posmarować nim również wierzch sałatki, a dopiero potem ozdobić ją szczypiorkiem.

Więcej o: