Na szczęście ktoś kiedyś był tak mądry i wymyślił, że można wymieszać ze sobą kilka składników i stworzyć w ten sposób szybkie i smaczne danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające żołądki. Co więcej, można je podawać na wszystkie okazje: urodziny, imieniny, imprezy, święta, do grilla itp. Jesteśmy więc wszyscy bardzo wdzięczni za sałatki.
Zdarza się jednak, że już brakuje nam pomysłów. Wciąż powtarzamy te same przepisy, które, choć są sprawdzone i smaczne, zaczynają się nudzić. Przybywamy więc z odsieczą i proponujemy efektowną, warstwową sałatkę z jajkiem, tuńczykiem (lub szynką konserwową), kukurydzą, serem żółtym i ogórkiem kiszonym. Jeżeli jajka ugotujesz wcześniej, to samą sałatkę zrobisz w nie więcej niż 10 minut.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka na twardo obieramy i drobno siekamy. Można pomóc sobie mandoliną. Kukurydzę odsączamy z zalewy i układamy ją na dnie szklanego naczynia. To ważne, by było przezroczyste, bo wtedy dobrze widać piętra sałatki, dzięki czemu jeszcze ładniej się prezentuje.
Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w krótkie paski, a jeśli używamy tuńczyka, rozdrabniamy go. Majonez i jogurt mieszamy w miseczce.
Można teraz przejść do układania sałatki. Na kukurydzy układamy tuńczyka lub szynkę i przykrywamy je majonezem. Na tej warstwie układamy ogórek, potem posiekane jajka i starty ser. Wyrównujemy i dekorujemy szczypiorkiem lub pietruszką. Doprawiamy do smaku.
Sałatkę można oczywiście ułożyć wedle własnych upodobań. Jako pierwszą warstwę na dole można np. dać same białka zmielone w maszynce, z kolei wierzchnią warstwę może stanowić żółty ser wymieszany ze startymi żółtkami. Można też użyć więcej sosu majonezowo-jogurtowego i posmarować nim również wierzch sałatki, a dopiero potem ozdobić ją szczypiorkiem.