Polacy mają tendencję do robienia na święta wielkich ilości jedzenia, którego zwyczajnie nie da się przejeść. Po świętach więc zostaje nam sporo wędlin, mięs, kiełbas i innych różności. Czy trzeba je wyrzucić? Niech was ręka boska broni. Z poświątecznych resztek można zrobić przepyszną zupę, którą kochają na Lubelszczyźnie. Podaje się ją nie tylko po świętach, lecz także po weselach i innych uroczystościach. Jak zrobić forszmak? To łatwizna, ale weź spory garnek.
pexels.com/Summer Stock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa forszmak przez niektórych nazywana jest "śmieciówką", ponieważ przyjmie wszystko. Poświąteczne resztki takie jak kiełbasy, wędliny, wędzonki wcale nie muszą lądować w koszu i nasz dzisiejszy przepis pokaże ci, jak przerobić pozostałości ze świątecznego stołu w lubelski przysmak. Możesz wziąć, co tylko chcesz - przecież forszmak to przepis, który w zasadzie nie istnieje, bo za każdym razem wychodzi inaczej, ale za każdym razem pyszny.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa gulaszowa
Weź resztki po Wielkanocy i zrób pyszną zupę. Lubelski forszmak przyjmie wszystko
Przykładowe składniki:
ok. 300 g skrawków pieczonych mięs i wędlin,
300 g kiełbasy (swojskiej lub białej),
300 g wieprzowiny (może być wędzony boczek lub surowa karkówka),
2 średnie cebule,
3-4 ogórki kiszone,
ok. 1,5 l bulionu lub rosołu,
pęczek włoszczyzny,
kilka pieczarek,
opcjonalnie: kukurydza konserwowa, groszek lub fasola,
koncentrat pomidorowy lub śmietana,
pół szklanki soku z ogórków lub zakwasu na barszcz (lub więcej, jeśli chcesz),
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka,
smalec lub olej do podsmażenia.
Forszmak - sposób wykonania:
Przygotuj większy garnek i rozgrzej w nim łyżkę smalcu lub innego tłuszczu. Następnie włóż surowe mięso (pokrojone w kostkę) i podsmażaj na średnim ogniu, aż włókna mięsa się zamkną (boczek należy wytopić).
Dodaj posiekaną w piórka cebulę, a kiedy się podsmaży, dodaj kiełbasę oraz wędliny pokrojone na kawałki. Podsmażaj całość przez ok. 10 minut.
Następnie dołóż pokrojone pieczarki. Duś na niewielkim ogniu, aż z pieczarek odparuje woda. Zmniejsz moc palnika, zalej całość bulionem i dołóż oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, kilka kulek ziela angielskiego i 3-4 listki laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Kiedy warzywa zmiękną, dodaj pokrojone ogórki, kukurydzę lub inne warzywa z puszki, jeśli używasz. Forszmak dowolnie zakwaś - zakwasem na barszcz lub sokiem z ogórków albo koncentratem pomidorowym w dowolnej ilości. Gotuj jeszcze przez 5 minut, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę możesz zabielić zasmażką lub śmietaną, ale nie jest to konieczne. Forszmak możesz ugotować na wiele sposobów i na pewno za każdym razem będzie pyszny.