• Link został skopiowany

Po świętach zawsze robię słodycze z resztek. Dodaję do suchego ciasta i mam pyszny deserek

Święta, święta i po świętach. A co z zalegającym w lodówce jedzeniem? Możesz je wykorzystać do zrobienia oryginalnego deseru. Jeśli zostały ci resztki ciasta, przygotuj dziś pyszne cake pops. Bez mascarpone ani specjalnej masy. Mały wysiłek, smakowity efekt.
Przepis na cake pops z 3 składników Zmaj88/iStock
Przepis na cake pops z 3 składników Zmaj88/iStock

Niestety po świętach sporo jedzenia ląduje w koszu na śmieci. Goście wrócili do domów, a my zostajemy z przeładowaną lodówką. Wbrew pozorom żywot starego albo nieudanego ciasta wcale nie musi zakończyć się w śmietniku. Możesz zrobić z niego cake pops, czyli słodkie kawałki na patyku. Mają formę kulek i na pierwszy rzut oka wyglądają jak lizaki.

Zobacz wideo Tort z pieczywa tostowego dla kucharza najlepszego

Cake pops z 3 składników. Wyglądają dobrze, smakują jeszcze lepiej

Cake pops to nie tylko smaczny deser, lecz także efektowna dekoracja stołu. Często można je zobaczyć na imprezach, takich jak chrzciny czy wesele. Łakocie bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu. Bazą jest oczywiście ciasto, ale nie każdy rodzaj się nada. Musi być bez kremu lub nadzienia. Oto lista potrzebnych składników:

  • zalegające ciasto ze świąt, np. czekoladowe, placek drożdżowy, babka, biszkopt, piernik,
  • czekolada biała, mleczna albo gorzka,
  • ulubione ozdoby cukrowe: kolorowa posypka, małe bezy, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy.
Cake pops z 3 składników
Cake pops z 3 składników pexels.com/Pixabay

Jak zrobić cake pops? Przepis na ciasto na patyczkach

Oczywiście do masy możesz dorzucić kilka innych produktów, takich jak suszone owoce. Też często zalegają w domu po świętach, np. gdy potrzebowaliśmy tylko trochę moreli do sernika. Ja oferuję ci najprostszy przepis. Jeśli chcesz uzyskać cake popsy w konkretnym kolorze, wystarczy użyć do polewy dowolnego barwnika. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku.

  1. Pokrusz ciasto w misce. Powinno mieć drobną konsystencję oraz przypominać mokry piasek.
  2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej albo mikrofali. Dodaj do ciasta i wymieszaj.
  3. Uformuj kulki z przygotowanej masy. Nabij je na drewniane patyczki. Włóż na 20 minut do lodówki.
  4. Gdy masa zastygnie, udekoruj cake pops. Zanurz je w rozpuszczonej czekoladzie. Lukier albo ulubiony krem też się sprawdzi.
  5. Udekoruj ciasto na patyku, np. kolorową posypką albo cukrowymi perełkami. Gotowe!
Więcej o: