Niestety po świętach sporo jedzenia ląduje w koszu na śmieci. Goście wrócili do domów, a my zostajemy z przeładowaną lodówką. Wbrew pozorom żywot starego albo nieudanego ciasta wcale nie musi zakończyć się w śmietniku. Możesz zrobić z niego cake pops, czyli słodkie kawałki na patyku. Mają formę kulek i na pierwszy rzut oka wyglądają jak lizaki.
Cake pops to nie tylko smaczny deser, lecz także efektowna dekoracja stołu. Często można je zobaczyć na imprezach, takich jak chrzciny czy wesele. Łakocie bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu. Bazą jest oczywiście ciasto, ale nie każdy rodzaj się nada. Musi być bez kremu lub nadzienia. Oto lista potrzebnych składników:
Oczywiście do masy możesz dorzucić kilka innych produktów, takich jak suszone owoce. Też często zalegają w domu po świętach, np. gdy potrzebowaliśmy tylko trochę moreli do sernika. Ja oferuję ci najprostszy przepis. Jeśli chcesz uzyskać cake popsy w konkretnym kolorze, wystarczy użyć do polewy dowolnego barwnika. Oto instrukcja przygotowania krok po kroku.