"Weź sobie pszenicy i jęczmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb. Będziesz go spożywał przez tyle dni, przez ile będziesz leżał na swym boku – przez trzysta dziewięćdziesiąt dni. Waga tego pokarmu, który będziesz spożywał, wyniesie dwadzieścia syklów na dzień. Raz na dobę będziesz go spożywał" - tak brzmi biblijny cytat, w którym chleb Ezechiela jest wzmiankowany po raz pierwszy. Jego współczesna nazwa odnosi się do jednego z proroków, któremu Bóg polecił pościć przez 390 dni i odżywiać się w tym czasie tylko wspomnianym chlebem oraz wodą.
Przepis podany w Biblii nie jest więc zbyt szczegółowy, niektórzy prawdopodobnie stwierdziliby, że nie można go nawet przepisem nazwać. Można jednak chleb Ezechiela odtworzyć w domu, bazując na wspomnianych składnikach. Jak go zrobić? Poniżej wyjaśniamy krok po kroku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do zakwasu dodajemy 3 łyżki mąki z prosa, 3 łyżki mąki orkiszowej, 3 łyżki mąki jęczmiennej oraz połowę mąki pszennej. Dolewamy 200 ml wody i zagniatamy ciasto na chleb. Zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 12 godzin w ciepłym miejscu i pod przykryciem (najlepiej użyć do tego czystej, bawełnianej ściereczki).
Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy do niego pozostałą mąkę, resztę wody oraz sól. Mieszamy, a potem dorzucamy również zblendowane lub zmielone soczewicę i bób. Ponownie mieszamy i zagniatamy. Ciasto na chleb Ezechiela znów zostawiamy do wyrośnięcia, ale tym razem tylko na godzinę.
Ciasto przekładamy do formy (można posmarować ją cienką warstwą oleju i oprószyć mąką) i pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach, a potem znów przez 20 w 200 stopniach. Po upieczeniu chleb najpierw studzimy przez kilka minut w formie, a później wyjmujemy i dalej studzimy na kratce.
Powyższy przepis to szybsza i prostsza wersja przygotowania chleba Ezechiela. Aby był jeszcze zdrowszy, można zrobić go z wykiełkowanych ziaren. Trzeba wówczas zalać wodą na noc ziarna zbóż i soczewicy (powinno być ich ok. 750 g), potem wylać wodę i pozostawić ziarna, aż zaczną kiełkować, pamiętając, by co 12 godzin je przepłukać. Gdy pojawią się kiełki, ziarna jeszcze raz przepłukujemy, porządnie odsączamy, a potem miażdżymy, mielimy lub blendujemy na masę. Przekładamy ją do keksówki i pieczemy albo w 40-50 stopniach przez sześć do ośmiu godzin, albo przyspieszamy ten proces i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut, choć oryginalny chleb Ezechiela powinno się piec długo.
Jeśli nie czujesz się na siłach, by upiec chleb esseński, nic nie szkodzi. Można kupić go też w sklepach ze zdrową żywnością.
Przede wszystkim dlatego, że w przepisach nie wykorzystuje się dodatku cukru. Walory zdrowotne gwarantuje też przygotowanie go z wykiełkowanych ziaren. W czasie kiełkowania uwalniają się bowiem wszystkie istotne składniki odżywcze. Ponadto niektóre badania sugerują, że jest w nich więcej lizyny. To aminokwas, który musi być dostarczany z pożywieniem. Wspiera układ odpornościowy, jest budulcem białek w organizmie i wspomaga metabolizm glukozy, pozytywnie wpływając na poziom cukru. Wykiełkowane ziarna zawierają też więcej witamin C i E, beta-karotenu oraz kwasu foliowego.
Osoby, które chorują na celiakię, powinny jednak uważać. Chleb esseński zawiera bowiem gluten.