• Link został skopiowany

Wiele osób pomija tę czynność. Przez to syrop z pędów sosny dużo traci

Sezon właśnie wystartował i na sosnach zaczęły pojawiać się młode pędy. Kto interesuje się domowymi sposobami na przeziębienie, ten wie, że syrop z pędów sosny to świetny sposób na kaszel. Dodatkowo świetnie smakuje i można nim słodzić na przykład herbatę. Jak zrobić syrop z pędów sosny? To naprawdę łatwe. Wystarczy cukier i jedna czynność, która wydaje się niepozorna, ale jest bardzo ważna.
Syrop z pędów sosny
Fot. Redakcja

Syrop z pędów sosny to świetny, naturalny środek leczniczy, który robi dobrą robotę, kiedy złapie nas przeziębienie, a uporczywy kaszel za nic nie chce odpuścić. Przepis na domowy syrop z pędów sosny jest banalny i zawiera w zasadzie dwa składniki - wspomniane pędy i cukier w łatwej do zapamiętania proporcji. Jednak to nie wystarczy, żeby syrop "nabrał mocy". Miksturę robi się kilka dni i każdego dnia, słoiki powinny mieć dostęp do światła dziennego. Ja zawsze wystawiam rano słoiki na słońce i zdejmuję je, kiedy słońce zachodzi. Dzięki temu mój syrop jest najlepszy i ma najwięcej wartości. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Syrop z pędów sosny. Nie pomiń tej czynności, a będzie idealny

Składniki:

  • 2 kg młodych pędów sosny,
  • 2 kg cukru.

Ponadto: duży słój, kilka mniejszych słoików, gaza, gumka recepturka.

Domowy syrop z pędów sosny - sposób wykonania:

  1. Jak pewnie widzisz, proporcje są jasno określone - ile pędów, tyle cukru. Kiedy już zdobędziesz sosnowe pędy, opłucz je krótko w zimnej wodzie i rozłóż na ściereczce, by wyschły. Możesz wyłożyć je w nasłonecznionym miejscu.
  2. Przygotuj duży słoik lub kilka mniejszych. Wyparz je we wrzątku i dokładnie osusz. Następnie układaj na zmianę warstwę cukru i warstwę pędów. Na wierzchu powinien być cukier.
  3. Słoiki przykryj gazą i odstaw w nasłonecznione miejsce. Kiedy zobaczysz, że zaczyna pojawiać się sok, codziennie mieszaj zawartość słoików. Po ok. 10 dniach sok powinien przykryć pędy w całości. Musisz jednak obserwować, bo czas może się wydłużyć.
  4. Przygotuj drobne sito lub gazę i odcedź przygotowany syrop do butelek lub słoiczków. Następnie zapasteryzuj je we wrzątku przez pięć minut. Przechowuj w lodówce lub w piwnicy.
Więcej o: