• Link został skopiowany

Żadna cebula. Do mielonych dodaję... owoc. Wychodzą soczyste jak nigdy dotąd

Co dodać do mięsa mielonego, żeby było soczyste? Wymień cebulę na zupełnie inny składnik. Choć połączenie może wydawać się niecodzienne, spróbujesz raz, a już zawsze będziesz tak robić. Kotlety mielone wyjdą na piątkę z plusem.
Co dodać do mięsa mielonego, żeby były soczyste?
Kotlety mielone. Fot. Archiwum prywatne

Kotlety mielone, zaraz obok schabowych to klasyka kuchni polskiej, która często gości na stołach. Odpowiednio wysmażone, chrupiące na zewnątrz, a soczyste w środku, smakują wybornie w towarzystwie gotowanych ziemniaków oraz ulubionej surówki, na przykład mizerii czy buraków na ciepło. Jeśli chcesz, aby miały wyraźnie delikatniejszy smak z subtelną, słodką nutą, dorzuć do nich niecodzienny dodatek. Mowa o owocu, który sprawi, iż wyjdą wyjątkowo mięsiste i po prostu przepyszne. 

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Co dodać do mięsa mielonego, żeby było soczyste? Wykorzystaj słodki owoc

Tradycyjne kotlety mielone robi się z mięsa wieprzowego, najlepiej z łopatki lub karkówki, z dodatkiem drobno posiekanej cebuli (niekiedy wcześniej podsmażonej), czerstwej bułki (niektórzy zamieniają na płatki owsiane), jajka i przypraw. Po uformowaniu kształtu obtacza się je w bułce tartej i smaży na lekko brązowy kolor z dwóch stron. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć bliskich wyjątkowo soczystym i delikatnie wilgotnym wnętrzem, a przy tym subtelniejszym smakiem, warto do mięsa dorzucić jeszcze jeden składnik, jakim będzie starta gruszka. Użyj jej zamiast cebuli. Dzięki naturalnym enzymom sprawi, że danie wyjdzie palce lizać. Ryzyko, iż będzie suche, spadnie do minimum. Czego będziesz potrzebować, by je przygotować?

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 2 jajek,
  • 2 miękkich gruszek,
  • bułki tartej,
  • bułki, najlepiej czerstwej (jeśli nie masz, możesz użyć 5 łyżek bułki tartej)
  • przypraw: majeranek, sól i pieprz,
  • oleju do smażenia
  • opcjonalnie: niewielka papryka.
Gruszki
Gruszki _Alicja_ / pixabay.com

Jak zrobić dobre soczyste kotlety? Przepis krok po kroku

Przygotowanie kotletów zacznij od obrania gruszek. Następnie zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. W przypadku wersji z papryką pokrój warzywo w drobną kostkę.

  1. Do miski przełóż mięso, wbij dwa jajka, dodaj gruszkę, opcjonalnie paprykę oraz porwaną na małe kawałki bułkę (lub bułkę tartą). Nie zapomnij o przyprawach.
  2. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką, następnie zacznij formować lekko podłużne kotlety.
  3. Każdy z kotletów obtocz w bułce tartej i smaż ok. 5 minut z każdej strony na oleju. 
  4. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wolisz kotlety mielone, schabowe czy coś innego? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: