Kotlety mielone, zaraz obok schabowych to klasyka kuchni polskiej, która często gości na stołach. Odpowiednio wysmażone, chrupiące na zewnątrz, a soczyste w środku, smakują wybornie w towarzystwie gotowanych ziemniaków oraz ulubionej surówki, na przykład mizerii czy buraków na ciepło. Jeśli chcesz, aby miały wyraźnie delikatniejszy smak z subtelną, słodką nutą, dorzuć do nich niecodzienny dodatek. Mowa o owocu, który sprawi, iż wyjdą wyjątkowo mięsiste i po prostu przepyszne.
Tradycyjne kotlety mielone robi się z mięsa wieprzowego, najlepiej z łopatki lub karkówki, z dodatkiem drobno posiekanej cebuli (niekiedy wcześniej podsmażonej), czerstwej bułki (niektórzy zamieniają na płatki owsiane), jajka i przypraw. Po uformowaniu kształtu obtacza się je w bułce tartej i smaży na lekko brązowy kolor z dwóch stron. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć bliskich wyjątkowo soczystym i delikatnie wilgotnym wnętrzem, a przy tym subtelniejszym smakiem, warto do mięsa dorzucić jeszcze jeden składnik, jakim będzie starta gruszka. Użyj jej zamiast cebuli. Dzięki naturalnym enzymom sprawi, że danie wyjdzie palce lizać. Ryzyko, iż będzie suche, spadnie do minimum. Czego będziesz potrzebować, by je przygotować?
Przygotowanie kotletów zacznij od obrania gruszek. Następnie zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. W przypadku wersji z papryką pokrój warzywo w drobną kostkę.
Wolisz kotlety mielone, schabowe czy coś innego? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.