Leczo to potrawa, która ma węgierski rodowód, ale Polacy ją pokochali i zaczęli robić ją po swojemu. Powstała więc potrawa inspirowana węgierską klasyką, którą kochamy wszyscy i robimy ją po swojemu. Jak zatem zrobić najlepsze leczo po polsku? Węgier złapie się za głowę, jeśli dowie się o tym składniku. Nie chodzi o pieczarki.
fot. Piotr Krzeslak / iStock.com
REKLAMA
REKLAMA
Każdy chyba zna, a na pewno większość lubi leczo. To w prawdzie danie kuchni węgierskiej, które my szczególnie przytuliliśmy do serc i nieco je udoskonalimy, dodając na przykład pieczarki. Oryginalnie leczo składa się głównie z pomidorów i papryki, ale nam się kojarzy głównie z daniem na bazie cukinii i na tym się dziś skupimy. Jak zrobić najlepsze leczo z polskim twistem? Tłuszcz jest ważny, ale ten dodatek robi naprawdę dobrą robotę. Chodzi o sok z kiszonych ogórków.
REKLAMA
Zobacz wideo Leczo w bułce - wersja przenośna
Leczo z polskim twistem. Pokochasz już za zapach
Składniki:
1 kg cukinii,
1 kg pomidorów, najlepiej tych "mięsistych",
4 papryki, mogą być różne kolory,
2 cebule,
1 średnia ostra papryczka,
ok. 400 g dobrej, najlepiej swojskiej kiełbasy,
3-4 ząbki czosnku,
łyżka smalcu,
1/3 szklanki soku z ogórków kiszonych,
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, tymianek,
opcjonalnie: pół szklanki passaty pomidorowej.
Leczo po polsku - sposób wykonania:
Cukinię, pomidory i paprykę pokrój na mniejsze kawałki, ale nie muszą być drobne, cebulę z kolei posiekaj w kostkę, kiełbasę w plastry, z ostrej papryczki usuń nasiona.
Przygotuj szeroki garnek lub duży rondel. Rozgrzej w nim smalec i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż kiełbasę i całość podsmażaj, aż kiełbasa się zarumieni.
Następnie dołóż paprykę, cukinię i pomidory, zmniejsz moc palnika, dodaj passatę i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
Kiedy odparuje nadmiar wody, dopraw do smaku przyprawami i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sok z kiszonych ogórków. Duś jeszcze przez 5 minut. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.