• Link został skopiowany

Młoda kapusta z boczkiem. Ten dodatek sprawi, że kołdra nie będzie fruwać

Sezon na młodą kapustę w końcu wystartował i do woli możemy rozkoszować się smakiem naszego ukochanego wiosennego warzywa. Jak zrobić młodą kapustę z boczkiem, żeby była pyszna jak u babci, ale przy tym nie pompowała nam brzuchów? Ta przyprawa działa cuda.
Duszona i podsmażana młoda kapusta z boczkiem
fot. Dar1930 / iStock.com

Kto kocha młodą kapustę, palec pod budkę! No właśnie, młodą kapustę kochamy wszyscy i po dłużących się miesiącach oczekiwań, na stragany w końcu powróciły zielone główki. Możemy więc do woli zajadać się pyszną, delikatną, ale zarazem aromatyczną młodą kapustą z boczkiem. Ten smak chyba każdy pamięta z dzieciństwa i pewnie pamiętamy też pełne, wzdęte brzuchy, trawienny dyskomfort i fruwającą kołdrę, kiedy nocą "zerwały się silne wiatry". Można temu zaradzić. Wystarczy, że do kapusty dodasz trochę kminku. Nie tylko świetnie podkręcisz smak, lecz także przyniesiesz ulgę swojemu układowi pokarmowemu. 

Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Młoda kapusta z boczkiem i kminkiem. Tak dobrej nie robi nawet babcia

Składniki:

  • 2 niewielkie główki młodej kapusty,
  • ok. 200 g wędzonego boczku, 
  • 1 szklanka bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz, kminek, 5 listków laurowych, 8-10 kulek ziela angielskiego, sok z połowy cytryny.

Młoda kapusta - sposób wykonania:

  1. Z kapusty oderwij wierzchnie liście i całość poszatkuj ostrym nożem lub zetrzyj na mandolinie. Z boczku odetnij skórkę, resztę mięsa pokrój na niewielkie kawałki, najlepiej w średnią kostkę.
  2. Przygotuj spory garnek i rozgrzej w nim łyżkę smalcu lub oleju. Następnie podsmaż boczek. Jeśli boczek jest tłusty, możesz zmniejszyć ilość dodanego tłuszczu a patelni.
  3. Podsmażaj boczek do zarumienienia, a kiedy tłuszcz się wytopi i powstaną jędrne skwarki, dodaj poszatkowaną kapustę.
  4. Wymieszaj kapustę z boczkiem i zalej bulionem lub rosołem. Zmniejsz moc palnika, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i kminek. Duś, aż kapusta zmięknie i nadmiar płynu odparuje.
  5. Dodaj zmielony czosnek, dołóż passatę i dopraw do smaku solą i pieprzem oraz opcjonalnie sokiem z cytryny. Dodaj także posiekany koperek i duś jeszcze przez pięć minut, by smaki się połączyły, a kapusta nabrała aromatu od przypraw.
Więcej o: