• Link został skopiowany

10 minut z air fryerem i miałam gotowy obiad. Rodzina spróbowała i nie chciała wyjść bez przepisu

Frytkownica beztłuszczowa sprawia, że przygotowywanie potraw jest szybsze, zdrowsze i wygodniejsze. Choć najczęściej kojarzy się z chrupiącymi frytkami, jej możliwości sięgają znacznie dalej. Jednym z najlepszych dań, które można przygotować, jest łosoś z delikatną chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem.
Łosoś z air fryer
Fot. redakcja, archiwum prywatne

Frytkownice szturmem podbiły niejedną kuchnię, oferując zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego smażenia na oleju. Choć początkowo używane były głównie do przygotowywania szybkich przekąsek, okazało się, że można w nich przyrządzać mięsa, warzywa, a nawet desery. Szczególnie dobrze sprawdzają się do pieczenia ryb. Jednym z najlepszych wyborów do przygotowania w air fryerze jest łosoś, który doskonale komponuje się z intensywnymi przyprawami i delikatnym karmelizowanym akcentem brązowego cukru.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Co fajnego można zrobić we frytkownicy beztłuszczowej? Możliwości są niemal nieograniczone

W air fryerze można przygotować chrupiące warzywa, takie jak bataty, brokuły czy kalafior, które zachowują naturalny smak i są pełne wartości odżywczych. To te produkty idealnie pasują do pieczone, lekko słodkiego łososia.

Składniki:

  • 500 g łososia,
  • sól do smaku,
  • pieprz ziołowy do smaku,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • pół łyżeczki chili w proszku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka czosnku w proszku.

Ile piec łososia w air fryer? Temperatura i czas mają znaczenie

Pieczenie łososia jest szybkie, jednak czas i temperatura mają kluczowe znaczenie dla idealnego efektu. Ryba powinna być pieczona około 10 minut, jeśli lubisz, gdy pozostaje lekko soczysta i delikatna. Jednak gdy preferujesz bardziej wysmażoną i chrupiącą wersję, czas pieczenia można nieznacznie wydłużyć.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli masz jeden duży kawałek, podziel go na mniejsze porcje. Oczyść skórę z łusek i dokładnie opłucz. Następnie osusz ręcznikiem papierowym, aby przyprawy lepiej się trzymały.
  2. Każdy kawałek obsyp porcją soli i pieprzu. Brązowy cukier, słodką i ostrą paprykę, czosnek i zioła prowansalskie wymieszaj ze sobą. Mieszanką przypraw natrzyj kawałki ryby.
  3. Umieść łososia we frytkownicy skórą do dołu. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10 minut. Jeśli chcesz bardziej wypieczoną rybę, przedłuż czas o 2–3 minuty.
  4. Po upieczeniu łosoś powinien mieć lekko chrupiącą skórkę, a dzięki brązowemu cukrowi będzie słodki. Podawaj go z pieczonymi ziemniakami i ulubionymi warzywami.
Więcej o: