Mikrofalówka to wygodne narzędzie w kuchni, bez którego wiele z nas nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania. Pozwala na szybkie podgrzanie posiłku bez konieczności brudzenia garnków. Okazuje się, że to niejedyne zastosowanie tego urządzenia. Wciąż tylko garstka osób wie, że może pomóc w rozwiązaniu częstego problemu z cytryną, jakim jest przypominająca skałę skórka.
Cytryna to nieoceniony składnik podczas przygotowywania wielu potraw w kuchni. Świetnie komponuje się z rybami, owocami morza, różnego rodzaju mięsem, czy też ciastami, dodając im charakteru i smaku. Stanowi również składnik lemoniad i drinków. Czasami jednak, aby skorzystać z jej dobrodziejstw, napotykamy na przeszkodę w postaci twardej skórki, która uniemożliwia swobodne wyciśnięcie soku.
Na szczęście nic straconego. Aby zrobić to z łatwością, warto wykorzystać trik, który stosują szefowie kuchni. Przed użyciem należy poturlać cytrynę po blacie lub podgrzać ją przez 20 sekund w mikrofalówce. To w trymiga zmiękczy skórkę i ułatwi wyciskanie.
Cytryna będzie prawdziwym bohaterem w każdym domu. Skutecznie usuwa zabrudzenia, wybiela, dezynfekuje, neutralizuje nieprzyjemne zapachy i nabłyszcza. Będzie jak znalazł w przypadku mocno zabrudzonej mikrofalówki, aby przywrócić jej blask w szybki i niewymagający większego wysiłku sposób.