• Link został skopiowany

Zupa szparagowa w wersji "poproszę dokładkę". Podkręci ją trik z masłem

Wiosna to ukochana pora roku wszystkich miłośników szparagów i kiedy w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się zielone i białe warzywa, do woli możemy się nimi zajadać. Co można zrobić ze szparagów? Cóż, wszystko jest pyszne, ale nasza dzisiejsza zupa szparagowa jest wyjątkowa. Będzie kremowa, aksamitna i wyrazista, ale ważne jest masło. Ten składnik w zupie to jak amen w pacierzu.
Ta zupa szparagowa jest idealnie kremowa i delikatna. Lekki obiad w ciepłe dni znika w kilka chwil
Foto: gbh007/iStock.com

Szparagi to bez wątpienia kulinarny skarb wiosny i choć mrożone szparagi można kupić w większych marketach przez cały rok, doskonale wiemy, że najpyszniejsze są świeże. Sezon na szparagi niestety nie trwa długo, bo od kwietnia do końca czerwca, dlatego nie ociągajmy się i zróbmy najlepszą zupę szparagową na świecie. W tym przepisie bardzo ważne jest masło, które jest najlepszym nośnikiem smaku warzyw. Zanim zalejesz szparagi bulionem, musisz je porządnie "wykąpać" w gorącym maśle, a żeby szparagi nie czuły się samotne, dołóż do nich cebulę dla towarzystwa. Potem tylko bulion albo rosół, ser, śmietanka i spółka. Roboty mniej niż dwa kwadranse, a smak godny najlepszego szefa kuchni. 

Zobacz wideo Świeża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Kremowa zupa szparagowa. Musisz ją zrobić, póki trwa sezon

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • pół selera,
  • mała cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ok. 1 l bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 
  • 3 czubate łyżki masła, 
  • łyżka sera w typie greckiej fety,
  • do podania: grzanki, groszek ptysiowy, chipsy z boczku do wyboru. 

Zupa szparagowa na maśle z serem i śmietaną - sposób wykonania:

  1. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, a łodygi pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a ziemniaki i seler pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj garnek i roztop w nim masło. Następnie dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż posiekane szparagi. Całość podsmażaj, co chwilę mieszając, a gdy szparagi miejscami się lekko zarumienią, dodaj ziemniaki, seler i czosnek.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, zmniejsz moc palnika i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodaj zahartowaną śmietanę i pokruszony ser feta.
  4. Zblenduj całość blenderem ręcznym na gładki krem i w razie potrzeby dopraw większą ilością soli. Możesz do smaku dodać łyżkę lub dwie soku z cytryny. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: