Jak zrobić idealne krokiety? Teraz nie będziemy iść tropem "pokaż kotku, co masz w środku", bo do krokietów można włożyć niemalże wszystko. Podstawą są naleśniki. Nie mogą się rwać, muszą być delikatne, cienkie i elastyczne. Jak je zrobić? Nie możesz żałować jednego składnika.
Grzegorz Sulkowski /Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na naleśniki każdy mniej albo bardziej zna. Niestety jest jednym z tych przepisów, które traktujemy nieco po macoszemu i robimy je "na oko". Nie będziemy mówić, że robienie naleśników metodą na oko jest złe, ale przecież można zrobić je lepiej, zwłaszcza kiedy chcemy z naleśników zrobić krokiety. Jak zrobić najlepsze naleśniki do krokietów? Tutaj przyda się francuski sposób. Masło: nie może go zabraknąć i nie wolno go żałować. To właśnie ten składnik zapewni elastyczność i delikatną strukturę naleśników. Ten przepis na pewno zostanie na długo w twojej rodzinie.
REKLAMA
Zobacz wideo Pistacjowe naleśniki na maślance. Lepszych ze świecą szukać
Jak zrobić naleśniki na krokiety? Nie żałuj tłustego składnika
Składniki:
1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
1 szklanka mleka,
3/4 szklanki wody gazowanej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
2 duże jajka,
5 łyżek roztopionego masła,
szczypta soli.
Naleśniki na krokiety - sposób wykonania:
Na początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie włóż masło do rondelka i rozpuść je na wolnym ogniu. Pozostaw, by lekko przestygło.
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę ziemniaczaną, sól, wbij jajka. Dolej wodę i mleko, i mikserem wymieszaj na gładkie, lejące ciasto.
Miskę z ciastem odłóż na 15 minut, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto na naleśniki do krokietów będzie dużo bardziej sprężyste, bo gluten i skrobia zawarte w mące złączą wszystkie składniki.
Po upływie tego czasu wlej do ciasta płynne masło i ponownie wymieszaj. Pamiętaj jednak, żeby masło było letnie, a nie gorące.
Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Chochelką rozprowadzaj porcje ciasta na krokiety po całej patelni i smaż, aż się zarumienią.
Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim. Ciepło sprawi, że naleśniki będą giętkie i delikatne. Możesz zawijać w nie dowolny farsz, opanierować i smażyć na złoty kolor.