Mizeria? Nuda... Colesław? Nuuuuda. Sałatka ziemniaczana? Nie powiem... Co zatem zrobić do grillowanej karkówki albo kiełbaski? Mamy coś naprawdę ekstra, a w roli głównej pomidory. Przydadzą się także cebula, czosnek i kilka drobiazgów.
Food Shop /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Wiosna w pełni i w końcu pomidory kupowane w marketach mają odpowiedni smak, wyrazisty aromat i są soczyste. Pomidory to bez wątpienia jedne z naszych ulubionych owoców(tak, pomidory to owoce) i przerabiamy je na setki sposobów. Nie będziemy się dziś skupiać na zupie pomidorowej i sosie do pulpetów, a na tapet weźmiemy najlepszy dodatek do mięs z grilla, ryb, szaszłyków i pieczywa. Jak zrobić salsę pomidorową? To nie jest trudne, ale jeśli korci cię, by zalać posiekane pomidory śmietaną, to weź trzy głębokie wdechy: nasz przepis jest sto razy lepszy. Co oprócz pomidorów? Drobiazgi, ale jakże smaczne. Bez cebuli i kolendry nie wyjdzie.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Najlepszy dodatek do grilla. Jak zrobić salsę pomidorową?
3 duże dojrzałe pomidory,
4 ząbki czosnku,
1 duża czerwona cebula,
2 marynowane papryczki jalapeno,
sok z połowy cytryny,
posiekana kolendra,
3 łyżki oliwy,
sól i pieprz do smaku.
Salsa pomidorowa do grilla - sposób wykonania:
Pomidory umyj i pokrój w dość drobną kostkę. Możesz je sparzyć wrzątkiem, ale nie jest to konieczne. Pokrojone pomidory przełóż do miski.
Cebulę posiekaj w możliwie jak najdrobniejszą kostkę, podobnie pokrój papryczki jalapeno. Z papryczek możesz usunąć nasionka, które zawierają najwięcej kapsaicyny, czyli substancji odpowiadającej za ostry smak.
Pokrojoną papryczkę dodaj do pomidorów. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, posiekaną kolendrę i oliwę.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę, by smaki się przegryzły. Tak przygotowaną salsę podawaj jako dodatek do grzanek z bagietki, chipsów lub nachosów albo po prostu jako warzywny dodatek do obiadu.
Nie przejmuj się, że pomidory puściły wodę - sok w salsie ma najwięcej smaku, a moczona w nim bagietka smakuje wyśmienicie.