Masz ochotę wyjechać w Bieszczady? Ja też. Nie tylko dlatego, że to miejsce w pewien sposób dzikie i nieodkryte, w sezonie na szlakach jest mniej turystów niż w Tatrach, a pejzaże zapierają dech w piersiach. Bieszczady mogą pochwalić się też niezwykłą kuchnią, a ja ją uwielbiam. Z czego słynie kuchnia bieszczadzka? Z prostoty, najogólniej rzecz ujmując. Kultowe dania tego regionu opierają się na tanich składnikach, jak choćby kapusta, ziemniaki, mąka i grzyby. Wśród klasyków bieszczadzkich potraw nie sposób nie wymienić pysznych, puszystych bułeczek wypiekanych na blasze. Kiedyś biedni ludzi napychali nimi żołądki, dziś turyści zajadają się w restauracjach. Jak zrobić proziaki? Nic prostszego.
Składniki:
Z czym podawać proziaki? Opcji jest kilka. Oczywiście świetnie zastąpią pieczywo na przykład do zupy lub bigosu. Będą także pyszne podane z gulaszem, sosem grzybowym lub po prostu z masłem. Możesz podać je też z dżemem, domową marmoladą lub bitą śmietaną i owocami. Jeśli stawiasz na wersję na słodko, do ciasta na proziaki dodaj mniej cukru.