• Link został skopiowany

Nie masz urlopu na majówkę? Nie szkodzi, Bieszczady możesz zaprosić na talerz. Te placki rządzą

Każdy z nas chyba miał taki moment w życiu, że opcja rzucenia wszystkiego i wyjechania w Bieszczady wydawała się bardzo kusząca. Bieszczady są super - zarówno pod względem przyrodniczym, turystycznym, jak i kulinarnym. Nasz przepis może nie zaprowadzi cię na Tarnicę, ale pozwoli poznać smak bieszczadzkich chat. Te placuszki są po prostu pyszne.
proziaki (zdj.ilustracyjne)
aykut karahan / Getty Images/iStockphoto

Masz ochotę wyjechać w Bieszczady? Ja też. Nie tylko dlatego, że to miejsce w pewien sposób dzikie i nieodkryte, w sezonie na szlakach jest mniej turystów niż w Tatrach, a pejzaże zapierają dech w piersiach. Bieszczady mogą pochwalić się też niezwykłą kuchnią, a ja ją uwielbiam. Z czego słynie kuchnia bieszczadzka? Z prostoty, najogólniej rzecz ujmując. Kultowe dania tego regionu opierają się na tanich składnikach, jak choćby kapusta, ziemniaki, mąka i grzyby. Wśród klasyków bieszczadzkich potraw nie sposób nie wymienić pysznych, puszystych bułeczek wypiekanych na blasze. Kiedyś biedni ludzi napychali nimi żołądki, dziś turyści zajadają się w restauracjach. Jak zrobić proziaki? Nic prostszego.

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Nie musisz jechać w Bieszczady. Regionalne danie zrobisz w domu

Składniki:

  • 500 g lekkiej mąki pszennej (typ 450 będzie idealny),
  • 250 ml kefiru,
  • 1 jajko,
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Bieszczadzkie proziaki - sposób wykonania:

  1. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz sodę i cukier. Wymieszaj, by składniki równomiernie się rozłożyły.
  2. Dodaj jajko i kefir (powinny być w temperaturze pokojowej), następnie zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Kiedy składniki się już połączą, a ciasto będzie lekko lepiące, odłóż miskę na kilka minut.
  3. Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj na placek o grubości ok. 1,5 cm. Szklanką wytnij kółeczka. Następnie przykryj je czystą ściereczką i pozostaw, by soda troszeczkę podniosła ciasto.
  4. Proziaki smaż na suchej patelni na wolnym ogniu, aż urosną i lekko się zarumienią. Możesz także upiec je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Piecz je przez ok. 20 minut, aż zezłocą się z wierzchu.

Z czym podawać proziaki? Opcji jest kilka. Oczywiście świetnie zastąpią pieczywo na przykład do zupy lub bigosu. Będą także pyszne podane z gulaszem, sosem grzybowym lub po prostu z masłem. Możesz podać je też z dżemem, domową marmoladą lub bitą śmietaną i owocami. Jeśli stawiasz na wersję na słodko, do ciasta na proziaki dodaj mniej cukru. 

Więcej o: