• Link został skopiowany

To smakołyk śląskiego miasta, a przepis z lat 40. W sklepach kolejki ustawiają się od rana

Polskie potrawy regionalne są nam bardzo dobrze znane, ale to cieszyńska przekąska od lat wywołuje ogromne zainteresowanie mieszkańców i turystów. Codziennie ustawiają się po nią kolejki, bo każdy chce spróbować świeżo przygotowanej kanapki, która stała się prawdziwym hitem. Teraz możesz zrobić ją w domu.
Kanapka cieszyńska ze śledziem
Fot. Cieszyńskie Kanapki www.cieszynskiekanapki.pl materiały prasowe

Choć w Cieszynie próżno szukać śledzi w wodach Olzy, to właśnie one są głównym składnikiem najpopularniejszej kanapki w mieście. Rybne przekąski tego typu pojawiły się w latach 40., a od lat 70. można było kupić je w sklepach Społem. Początkowo dostępne były różne warianty – z szynką, tatarem, pastami – jednak kanapka konkretnie z tym gatunkiem okazała się bezkonkurencyjna. Jak informuje portal Cieszyńskie Kanapki, każdego dnia ze sklepów znika od 4 do 6,5 tys. sztuk, a czasem decyduje zasada "kto pierwszy, ten lepszy". Przygotowywane są przed świtem, zawsze świeże i bez konserwantów, a wszystkie składniki pochodzą od lokalnych dostawców.

Zobacz wideo Śniadanie mistrzów. Kanapka z awokado i jajkiem po benedyktyńsku [HAPS FIT]

Kanapki ze śledziem. Cieszyński przysmak możesz zrobić w domu

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ten przysmak samodzielnie. Wystarczy kilka podstawowych składników, a efekt będzie równie pyszny jak w oryginalnej wersji. Wele osób modyfikuje przepis, dodając do kanapek kiszone ogórki czy odrobinę musztardy, aby jeszcze bardziej podkręcić smak. 

Składniki:

  • 3 filety śledziowe à la matias,
  • 200 ml mleka,
  • ugotowane jajko,
  • cebula,
  • 200 g chrupiącej bułki kanapkowej,
  • 40 g masła,
  • 3 łyżki majonezu,
  • pieprz do smaku,
  • posiekana natka pietruszki.

Jak zrobić kanapki cieszyńskie? Tradycyjny przepis z łatwo dostępnymi składnikami

Kluczem do sukcesu jest dobrze zamarynowany śledź, chrupiące pieczywo i odpowiednio dobrane dodatki. Kanapki będą dobrym wyborem na śniadanie, ale też pyszną przystawką na imprezę.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie umieść w misce i zalej mlekiem. Pozostaw je na ok. 60 minut. Cebulę drobno posiekaj i zalej wrzątkiem, pozostaw na kilka minut i odcedź.
  2. Bułkę posmaruj masłem i lekko podpiecz na suchej patelni lub w piekarniku. Osuszone filety pokrój na mniejsze kawałki, dopasowane do wielkości kanapki.
  3. Na kromki wyłożyć kawałki ryby, następnie dodaj sparzoną cebulę, majonez oraz pokrojone w plasterki jajko.
  4. Całość dopraw pieprzem i posyp natką pietruszki. Kanapki można serwować od razu lub schłodzić przez kilka minut w lodówce.
Więcej o: