Szukasz pomysłu na coś, co wprowadzi trochę smaku i różnorodności podczas grillowych spotkań lub pikniku ze znajomymi? Mamy dla ciebie coś, co skradnie serca twoim bliskim i już ich nie odda. Ten ziołowy chlebek to od dawna hit każdej imprezy, a z przepisem poradzi sobie nawet kulinarna gapa. Co jest ważne? Masło. To rzecz absolutnie najważniejsza.
Fot. redakcja
REKLAMA
REKLAMA
Ziołowy chlebek do rwania to świetny pomysł na przekąskę na grilla i każdą imprezkę w większym gronie, ale świetnie sprawdzi się także na piknik lub zastąpi bagietkę do sałatek albo krewetek na maśle. Przepis na rwany chlebek jest łatwy, ale jedno jest pewne: ziołowy chlebek nie będzie ziołowym chlebkiem bez ziołowego masła i to ono jest najważniejsze w tym przepisie. Jak się za to zabrać? Trzeba zrobić najłatwiejsze ciasto drożdżowe, wymieszać masło z czosnkiem i pietruszką, następnie zawinąć, posmarować, upiec i czekać na pochwały. Ale od początku: oto przepis na chlebek do rwania z masłem ziołowym krok po kroku.
REKLAMA
Zobacz wideo Spiralny chlebek z mięsem
Chlebek ziołowy do rwania. Najlepszy do grilla i na piknik
Składniki:
600 g mąki pszennej (typ 500 będzie w sam raz),
40 g świeżych drożdży,
ok. 300 ml letniej, przegotowanej wody,
płaska łyżka soli (lub mniej),
3-4 łyżki oliwy,
łyżeczka cukru.
Składniki na masło ziołowe:
200 g masła,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
łyżeczka suszonego oregano,
4 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku.
Ziołowy chlebek do rwania - sposób wykonania:
Chlebek ziołowy, jak większość drożdżowych wypieków, zacznij od przygotowania rozczynu. Do miseczki wkrusz drożdże i rozgnieć je z cukrem. Dodaj połowę ciepłej wody i dwie łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
Do większej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, resztę wody oraz sól. Zacznij zagniatać, a kiedy ciasto będzie już niemal jednolite, dodaj oliwę. Zagniataj jeszcze chwilę, a następnie odstaw, by ciasto urosło.
W tym czasie przygotuj masło ziołowe. Masło włóż do rondelka i roztop. Gdy będzie płynne, dodaj posiekaną natkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz oraz oregano. Dokładnie wymieszaj.
Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na blat podsypany mąką i rozwałkuj. Następnie pędzelkiem nałóż na ciasto masło ziołowe i ostrym nożem wytnij z ciasta paski o szerokości ok. 5 cm. Następnie każdy pasek zwiń w rulonik.
Przygotuj formę do pieczenia, ja zwykle używam tortownicy, ale może być też keksówka. Wyłóż ją papierem i pionowo włóż do niej roladki z ciasta chlebowego. Powinny być ułożone dość ciasno, jedna obok drugiej.
Ułożone ciasto na chlebek dodatkowo posmaruj z wierzchu masłem ziołowym. Blaszkę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez 45-50 minut.