• Link został skopiowany

Do grilla robię ziołowy chlebek do rwania. W kilka minut nie ma śladu po okruszkach

Szukasz pomysłu na coś, co wprowadzi trochę smaku i różnorodności podczas grillowych spotkań lub pikniku ze znajomymi? Mamy dla ciebie coś, co skradnie serca twoim bliskim i już ich nie odda. Ten ziołowy chlebek to od dawna hit każdej imprezy, a z przepisem poradzi sobie nawet kulinarna gapa. Co jest ważne? Masło. To rzecz absolutnie najważniejsza.
Chlebek ziołowy przed upieczeniem już wygląda apetycznie
Fot. redakcja

Ziołowy chlebek do rwania to świetny pomysł na przekąskę na grilla i każdą imprezkę w większym gronie, ale świetnie sprawdzi się także na piknik lub zastąpi bagietkę do sałatek albo krewetek na maśle. Przepis na rwany chlebek jest łatwy, ale jedno jest pewne: ziołowy chlebek nie będzie ziołowym chlebkiem bez ziołowego masła i to ono jest najważniejsze w tym przepisie. Jak się za to zabrać? Trzeba zrobić najłatwiejsze ciasto drożdżowe, wymieszać masło z czosnkiem i pietruszką, następnie zawinąć, posmarować, upiec i czekać na pochwały. Ale od początku: oto przepis na chlebek do rwania z masłem ziołowym krok po kroku. 

Zobacz wideo Spiralny chlebek z mięsem

Chlebek ziołowy do rwania. Najlepszy do grilla i na piknik

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej (typ 500 będzie w sam raz),
  • 40 g świeżych drożdży,
  • ok. 300 ml letniej, przegotowanej wody,
  • płaska łyżka soli (lub mniej),
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • łyżeczka cukru.

Składniki na masło ziołowe:

  • 200 g masła,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Ziołowy chlebek do rwania - sposób wykonania:

  1. Chlebek ziołowy, jak większość drożdżowych wypieków, zacznij od przygotowania rozczynu. Do miseczki wkrusz drożdże i rozgnieć je z cukrem. Dodaj połowę ciepłej wody i dwie łyżki mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, resztę wody oraz sól. Zacznij zagniatać, a kiedy ciasto będzie już niemal jednolite, dodaj oliwę. Zagniataj jeszcze chwilę, a następnie odstaw, by ciasto urosło.
  3. W tym czasie przygotuj masło ziołowe. Masło włóż do rondelka i roztop. Gdy będzie płynne, dodaj posiekaną natkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz oraz oregano. Dokładnie wymieszaj.
  4. Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na blat podsypany mąką i rozwałkuj. Następnie pędzelkiem nałóż na ciasto masło ziołowe i ostrym nożem wytnij z ciasta paski o szerokości ok. 5 cm. Następnie każdy pasek zwiń w rulonik.
  5. Przygotuj formę do pieczenia, ja zwykle używam tortownicy, ale może być też keksówka. Wyłóż ją papierem i pionowo włóż do niej roladki z ciasta chlebowego. Powinny być ułożone dość ciasno, jedna obok drugiej.
  6. Ułożone ciasto na chlebek dodatkowo posmaruj z wierzchu masłem ziołowym. Blaszkę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez 45-50 minut.
Więcej o: