"Jak zrobisz zasmażaną kapustę na gęsto, to lej wody na pasek od portek" - mówiła mi dawno temu pani Gosia, starsza kucharka, która udzieliła mi już kilku cennych wskazówek. Zastanawiało mnie tylko, o co chodzi z tym paskiem od portek, bo brzmiało to co najmniej intrygująco - co kapusta może mieć wspólnego z elementem galanterii skórzanej? Chodziło nie o sam pasek, a o zbliżoną szerokość paska, która w myślach kucharki wynosiła mniej więcej dwa damskie palce.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Co tak właściwie daje ta metoda? Pozwala zapamiętać, ile powinno być wody, a nie powinno być jej za dużo. Kiszoną kapustę wystarczy zalać wodą tak, by nie sięgała wyżej niż szerokość wspomnianego paska (albo dwóch palców). Reszta to już tylko przyprawy i zasmażka. Jakie przyprawy dodać do zasmażanej kapusty? Sól i pieprz to wiadomo, ale przyda się także listek laurowy, trochę majeranku oraz, jeśli ktoś lubi, kminek. Można dołożyć także skwarki z boczku i podsmażoną cebulkę. Za chwilę wyjaśnię, jak krok po kroku zrobić najlepszą kapustę zasmażaną, która znika z talerzy jeszcze przed kotletem.
Kapusta zasmażana wyjdzie idealna. Zapamiętaj "metodę na pasek"
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 1 niewielka cebula,
- sól, pieprz, liście laurowe, odrobina kminku (opcjonalnie),
- zasmażka: czubata łyżka masła lub smalcu, 2 łyżki mąki pszennej,
- opcjonalnie: ok. 100 g wytopionego boczku.
Kapusta zasmażana - sposób wykonania:
- Kiszoną kapustę dokładnie odciśnij z soku. Najlepiej zrób to nad miseczką, by nie marnować cennego składnika - warto go wypić lub zachować na przykład do zupy. Odciśniętą kapustę przełóż na deskę i posiekaj. Kapustę możesz także wcześniej opłukać, jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna, ale ja tego nie robię.
- Przygotuj garnek, włóż do niego posiekaną kapustę i zalej wodą tylko tak, by przykryła kapustę na nie więcej niż wspomniany pasek od spodni. Dodaj 2-3 listki laurowe i na wolnym ogniu ugotuj do miękkości. Pamiętaj, że moc palnika nie powinna być zbyt silna.
- Boczek pokrój w kostkę i na suchej patelni go wytop. W razie konieczności dodaj odrobinę masła lub smalcu. Następnie dodaj cebulę i jak całość się podsmaży, dodaj do garnka z kapustą.
- Na tej samej patelni roztop solidną łyżkę masła lub smalcu i kiedy zacznie się lekko pienić, dodaj mąkę i zacznij energicznie mieszać, by powstała zasmażka. Od razu przełóż ją do miękkiej kapusty i mieszaj, by nie powstały grudki. Zmniejsz moc palnika i mieszaj do momentu, aż kapusta zgęstnieje.