• Link został skopiowany

Ulubiony dodatek Polaków do obiadu. Kapusta zasmażana wyjdzie idealna dzięki metodzie paska

Chyba zgodzimy się, że kapusta zasmażana to ulubiony dodatek obiadowy większości Polaków. Idealnie pasuje do schabowego, wołowych bitek, roladek lub golonki. Dziś mamy dla was sprawdzony przepis na idealną kapustę zasmażaną. Wychodzi gęsta i aromatyczna za każdym razem dzięki metodzie na pasek, którą zdradziła mi dawno temu znajoma kucharka.
Kapusta kiszona zasmażana
Jak zrobić dobrą kapustę kiszoną zasmażaną? Fot. Roman Bjuty / iStock

"Jak zrobisz zasmażaną kapustę na gęsto, to lej wody na pasek od portek" - mówiła mi dawno temu pani Gosia, starsza kucharka, która udzieliła mi już kilku cennych wskazówek. Zastanawiało mnie tylko, o co chodzi z tym paskiem od portek, bo brzmiało to co najmniej intrygująco - co kapusta może mieć wspólnego z elementem galanterii skórzanej? Chodziło nie o sam pasek, a o zbliżoną szerokość paska, która w myślach kucharki wynosiła mniej więcej dwa damskie palce. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Co tak właściwie daje ta metoda? Pozwala zapamiętać, ile powinno być wody, a nie powinno być jej za dużo. Kiszoną kapustę wystarczy zalać wodą tak, by nie sięgała wyżej niż szerokość wspomnianego paska (albo dwóch palców). Reszta to już tylko przyprawy i zasmażka. Jakie przyprawy dodać do zasmażanej kapusty? Sól i pieprz to wiadomo, ale przyda się także listek laurowy, trochę majeranku oraz, jeśli ktoś lubi, kminek. Można dołożyć także skwarki z boczku i podsmażoną cebulkę. Za chwilę wyjaśnię, jak krok po kroku zrobić najlepszą kapustę zasmażaną, która znika z talerzy jeszcze przed kotletem. 

Kapusta zasmażana wyjdzie idealna. Zapamiętaj "metodę na pasek"

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 niewielka cebula,
  • sól, pieprz, liście laurowe, odrobina kminku (opcjonalnie),
  • zasmażka: czubata łyżka masła lub smalcu, 2 łyżki mąki pszennej,
  • opcjonalnie: ok. 100 g wytopionego boczku.

Kapusta zasmażana - sposób wykonania:

  1. Kiszoną kapustę dokładnie odciśnij z soku. Najlepiej zrób to nad miseczką, by nie marnować cennego składnika - warto go wypić lub zachować na przykład do zupy. Odciśniętą kapustę przełóż na deskę i posiekaj. Kapustę możesz także wcześniej opłukać, jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśna, ale ja tego nie robię.
  2. Przygotuj garnek, włóż do niego posiekaną kapustę i zalej wodą tylko tak, by przykryła kapustę na nie więcej niż wspomniany pasek od spodni. Dodaj 2-3 listki laurowe i na wolnym ogniu ugotuj do miękkości. Pamiętaj, że moc palnika nie powinna być zbyt silna.
  3. Boczek pokrój w kostkę i na suchej patelni go wytop. W razie konieczności dodaj odrobinę masła lub smalcu. Następnie dodaj cebulę i jak całość się podsmaży, dodaj do garnka z kapustą.
  4. Na tej samej patelni roztop solidną łyżkę masła lub smalcu i kiedy zacznie się lekko pienić, dodaj mąkę i zacznij energicznie mieszać, by powstała zasmażka. Od razu przełóż ją do miękkiej kapusty i mieszaj, by nie powstały grudki. Zmniejsz moc palnika i mieszaj do momentu, aż kapusta zgęstnieje.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: