Na pojawienie się rabarbaru czekamy cały rok i kiedy tylko zaczyna rosnąć w naszych ogrodach i pojawia się w marketach, do woli możemy przerabiać go na różne smakołyki. Uwielbiamy ciasto z rabarbarem, pyszne babeczki drożdżowe, możemy także zrobić wyrazisty sos z rabarbaru i podać z pieczoną kaczką lub golonką z indyka. Jednak te wszystkie smakołyki przydałoby się czymś popić i najlepszym wiosennym napojem jest oczywiście kompot z rabarbaru. Dziś podpowiemy wam jak go zrobić, jak dobrze zawekować, by cieszyć się nim także zimą i co dodać, żeby był jeszcze smaczniejszy. A warto dodać truskawki, które przełamią go swoją słodyczą. W marketach i na lokalnych ryneczkach już można kupić pierwsze, czerwone i śmiejące się do nas owoce.
Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"
Jak zrobić kompot z rabarbaru? Z tym przepisem będzie pyszny także zimą
Składniki:
- 800 g rabarbaru,
- 300 g truskawek,
- 3 litry wody,
- 100 g cukru (zwykłego lub trzcinowego).
Kompot z rabarbaru - sposób wykonania:
- Rabarbar dokładnie umyj i osusz. Odetnij twardą część i tę, która łączy się z liściami. Nie obieraj rośliny. Łodygi pokrój na mniejsze kawałki i przełóż je do dużego garnka.
- Rabarbar posyp cukrem. Całość zalej wodą. W tym czasie oczyść truskawki. Pozbaw je szypułek i pokrój na kawałki.
- Do rabarbaru zalanego wodą dodaj truskawki i zagotuj na wolnym ogniu. Mieszaj co jakiś czas, ale nie dopuść do tego, by woda za mocno buzowała.
- Kompot gotuj pod przykryciem na umiarkowanej mocy palnika. Po kwadransie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez kolejne 15 minut.
- Po tym czasie kompot jest gotowy do picia, musi tylko wystygnąć. Natomiast jeśli chcesz go zawekować na zimę, przygotuj czyste, wyparzone słoiki i wlej do nich kompot razem z owocami.
- Słoiki z kompotem szczelnie zakręć i włóż do garnka. Następnie zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez ok. 8-10 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowane słoiki z kompotem przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Po odkręceniu już możesz cieszyć się smakiem wiosennego napoju. Świetnie smakuje i na ciepło, i jako orzeźwiająca lemoniada z dodatkiem listków świeżej mięty i kostkami lodu.