• Link został skopiowany

Jak zrobić kompot z rabarbaru na zimę? To łatwizna, a czerwony dodatek doda mu animuszu

Rabarbar to wiosenne dobro z naszych ogródków i kiedy sezon się zaczyna, chcemy się nim nacieszyć na zapas. Jednak jego smak możesz przedłużyć i to w bardzo łatwy sposób. Jak zrobić kompot z rabarbaru na zimę? Żeby podrasować jego smak, dodaj ukochany owoc Polaków. Właśnie zaczyna się pojawiać na straganach.
Kompot z rabarbaru
rigsbyphoto /Shuterstock

Na pojawienie się rabarbaru czekamy cały rok i kiedy tylko zaczyna rosnąć w naszych ogrodach i pojawia się w marketach, do woli możemy przerabiać go na różne smakołyki. Uwielbiamy ciasto z rabarbarem, pyszne babeczki drożdżowe, możemy także zrobić wyrazisty sos z rabarbaru i podać z pieczoną kaczką lub golonką z indyka. Jednak te wszystkie smakołyki przydałoby się czymś popić i najlepszym wiosennym napojem jest oczywiście kompot z rabarbaru. Dziś podpowiemy wam jak go zrobić, jak dobrze zawekować, by cieszyć się nim także zimą i co dodać, żeby był jeszcze smaczniejszy. A warto dodać truskawki, które przełamią go swoją słodyczą. W marketach i na lokalnych ryneczkach już można kupić pierwsze, czerwone i śmiejące się do nas owoce.

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Jak zrobić kompot z rabarbaru? Z tym przepisem będzie pyszny także zimą

Składniki:

  • 800 g rabarbaru,
  • 300 g truskawek,
  • 3 litry wody,
  • 100 g cukru (zwykłego lub trzcinowego).

Kompot z rabarbaru - sposób wykonania:

  1. Rabarbar dokładnie umyj i osusz. Odetnij twardą część i tę, która łączy się z liściami. Nie obieraj rośliny. Łodygi pokrój na mniejsze kawałki i przełóż je do dużego garnka.
  2. Rabarbar posyp cukrem. Całość zalej wodą. W tym czasie oczyść truskawki. Pozbaw je szypułek i pokrój na kawałki.
  3. Do rabarbaru zalanego wodą dodaj truskawki i zagotuj na wolnym ogniu. Mieszaj co jakiś czas, ale nie dopuść do tego, by woda za mocno buzowała.
  4. Kompot gotuj pod przykryciem na umiarkowanej mocy palnika. Po kwadransie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez kolejne 15 minut.
  5. Po tym czasie kompot jest gotowy do picia, musi tylko wystygnąć. Natomiast jeśli chcesz go zawekować na zimę, przygotuj czyste, wyparzone słoiki i wlej do nich kompot razem z owocami. 
  6. Słoiki z kompotem szczelnie zakręć i włóż do garnka. Następnie zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj przez ok. 8-10 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Tak przygotowane słoiki z kompotem przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Po odkręceniu już możesz cieszyć się smakiem wiosennego napoju. Świetnie smakuje i na ciepło, i jako orzeźwiająca lemoniada z dodatkiem listków świeżej mięty i kostkami lodu. 

Więcej o: