Kotlety mielone robiły nasze prababcie, babcie, mamusie i oczywiście robimy je my i nasze dzieci też pewnie będą robić. Przepis na kotlety mielone jest bardzo prosty i w zasadzie przyjmie wszystko. Pisaliśmy już o kotletach z młodą lub kiszoną kapustą, o kotletach z pieczarkami, serem, ale wszystkie zakładały użycie wieprzowiny. To nie błąd oczywiście, ale mielone z indyka są dużo lepsze, nieco lżejsze, choć bardzo soczyste. Większość z nas boi się robić pulpety i kotlety mielone z indyka w obawie, że mięso wyjdzie suche. Nie z tym przepisem.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Jak zrobić najlepsze kotlety mielone z indyka? Zapamiętaj ważną zasadę
Na początek jedna wskazówka: nie kupuj paczkowanego mięsa mielonego. Najlepiej samodzielnie zmiel mięso z indyka i postaw na udziec, najlepiej ze skórą. Udziec indyczy ma więcej tkanki łącznej, a skóra - tłuszczu, który nie tylko jest nośnikiem smaku mięsa, lecz także sprawia, że kotlety są tak soczyste, że aż tryskają. Ale żeby dodać kotletom smaku, nie wolno zapomnieć o dodatkach. Do mielonych z indyka zawsze dodaję posiekaną natkę i czerwoną paprykę. Moja rodzina już nawet nie pyta o klasyczne mielone z wieprzowiny.
Kotlety mielone z indyka. Soczyste i pełne smaku dzięki dodatkom
Składniki:
- 1 kg mięsa z udźca indyka razem ze skórą,
- 1 mała cebula,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 1 podłużna czerwona papryka,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 kromki chałki lub bułka namoczona w mleku lub bulionie,
- sól, pieprz,
- płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki,
- pół łyżeczki curry,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Kotlety mielone z indyka z pietruszką i papryką - sposób wykonania:
- Mięso dokładnie odkrój od kości. Kości możesz zamrozić i dodać np. do bulionu. Następnie mięso zmiel w maszynce o grubszych oczkach i przełóż do miski.
- Cebulę posiekaj w kostkę, w kostkę posiekaj także paprykę i całość podduś na niewielkiej ilości masła, by cebula się zeszkliła, a papryka zmiękła.
- Czosnek zmiel w prasce, pietruszkę drobno posiekaj, a chałkę porządnie odciśnij z mleka lub bulionu. Dodaj do mielonego mięsa.
- Do miski wbij jajka i dodaj chałkę. Dopraw do smaku przyprawami i wyrób energicznie masę na kotlety. Powinna być zwarta i nieco kleista.
- Zwilżonymi dłońmi odrywaj z masy kawałki i formuj je w dłoniach w kształt kotletów. Następnie każdy z nich porządnie obtocz w bułce tartej i uklep, by bułka tarta nie odpadała i nie paliła się na patelni.
- Porządnie rozgrzej olej (powinien przykrywać całą powierzchnię patelni) i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, żeby patelnia była mocno rozgrzana, ale moc palnika nie powinna być bardzo wysoka. Pamiętaj także, że mięso z indyka szybko nabiera temperatury, więc uważaj, by ich "nie przeciągnąć". Podawaj z ulubionymi dodatkami.