• Link został skopiowany

Tak soczystych mielonych jeszcze nie było. Zapomnij o wieprzowinie i dodaj dwie rzeczy

Nie ma chyba Polaka, który nie lubi kotletów mielonych. Można oczywiście lubić je mniej, można lubić je bardziej, ale kiedy zobaczymy je na talerzu, raczej nie towarzyszy nam rozczarowanie. Dziś jednak mamy nieco odmieniony przepis na kotlety mielone, które zawojują twoimi kubkami smakowymi. Wieprzowina? Ją zostaw do pieczeni. Teraz nastaje czas indyka.
Kotlety mielone
Fot. iStock, Pawel Kacperek

Kotlety mielone robiły nasze prababcie, babcie, mamusie i oczywiście robimy je my i nasze dzieci też pewnie będą robić. Przepis na kotlety mielone jest bardzo prosty i w zasadzie przyjmie wszystko. Pisaliśmy już o kotletach z młodą lub kiszoną kapustą, o kotletach z pieczarkami, serem, ale wszystkie zakładały użycie wieprzowiny. To nie błąd oczywiście, ale mielone z indyka są dużo lepsze, nieco lżejsze, choć bardzo soczyste. Większość z nas boi się robić pulpety i kotlety mielone z indyka w obawie, że mięso wyjdzie suche. Nie z tym przepisem.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Jak zrobić najlepsze kotlety mielone z indyka? Zapamiętaj ważną zasadę

Na początek jedna wskazówka: nie kupuj paczkowanego mięsa mielonego. Najlepiej samodzielnie zmiel mięso z indyka i postaw na udziec, najlepiej ze skórą. Udziec indyczy ma więcej tkanki łącznej, a skóra - tłuszczu, który nie tylko jest nośnikiem smaku mięsa, lecz także sprawia, że kotlety są tak soczyste, że aż tryskają. Ale żeby dodać kotletom smaku, nie wolno zapomnieć o dodatkach. Do mielonych z indyka zawsze dodaję posiekaną natkę i czerwoną paprykę. Moja rodzina już nawet nie pyta o klasyczne mielone z wieprzowiny. 

Kotlety mielone z indyka. Soczyste i pełne smaku dzięki dodatkom

Składniki:

  • 1 kg mięsa z udźca indyka razem ze skórą,
  • 1 mała cebula,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 1 podłużna czerwona papryka,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 kromki chałki lub bułka namoczona w mleku lub bulionie,
  • sól, pieprz,
  • płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki,
  • pół łyżeczki curry,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Kotlety mielone z indyka z pietruszką i papryką - sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie odkrój od kości. Kości możesz zamrozić i dodać np. do bulionu. Następnie mięso zmiel w maszynce o grubszych oczkach i przełóż do miski.
  2. Cebulę posiekaj w kostkę, w kostkę posiekaj także paprykę i całość podduś na niewielkiej ilości masła, by cebula się zeszkliła, a papryka zmiękła.
  3. Czosnek zmiel w prasce, pietruszkę drobno posiekaj, a chałkę porządnie odciśnij z mleka lub bulionu. Dodaj do mielonego mięsa.
  4. Do miski wbij jajka i dodaj chałkę. Dopraw do smaku przyprawami i wyrób energicznie masę na kotlety. Powinna być zwarta i nieco kleista.
  5. Zwilżonymi dłońmi odrywaj z masy kawałki i formuj je w dłoniach w kształt kotletów. Następnie każdy z nich porządnie obtocz w bułce tartej i uklep, by bułka tarta nie odpadała i nie paliła się na patelni.
  6. Porządnie rozgrzej olej (powinien przykrywać całą powierzchnię patelni) i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, żeby patelnia była mocno rozgrzana, ale moc palnika nie powinna być bardzo wysoka. Pamiętaj także, że mięso z indyka szybko nabiera temperatury, więc uważaj, by ich "nie przeciągnąć". Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej o: